2024. május 6. - Ivett, Frida

Biztonságos fehérítés

Nem okoz rákos megbetegedést a kozmetikai célból végzett hidrogénperoxidos fogfehérítés - állítják kanadai kutatók az Amerikai Esztétikai Fogászati Akadémia szakfolyóiratában.
2007. február 7. szerda 12:47 - Hírextra
A kozmetikai célú fogfehérítést általában hidrogénperoxid tartalmú szerekkel végzik. Az eljárás megváltoztatja a fog természetes színét és eltávolítja a felületi és a mélyebben lévő foltokat. A színváltozás mértéke erősen függ attól, hogy milyen elszínező anyag van jelen, mekkora a peroxid adag, mennyi ideig van érintkezésben a foggal és hogy milyen gyakran ismétlik a kezelést.

A kanadai kutatók alaposan átnézték az eljárással kapcsolatos irodalmat, köztük számos nem publikált klinikai kísérlet dokumentációját, hátha utal valami arra, hogy összefüggés van a hidrogénperoxidos kezelés és a szájban kialakuló rákos megbetegedések között.

Az eredmények azt mutatták, hogy az előírás szerint használt fogfehérítő anyagok biztonságosak. A fehérítő termékek aktív anyagaik nincsenek olyan nagy koncentrációban és olyan hosszú ideig jelen a szájban, hogy növelhetnék a rák kockázatát, sőt, arra sincs bizonyíték, hogy a fehérítő anyagok közvetetten, más hatásokon keresztül növelnék a rák kockázatát.

A kutatók külön figyelmet szenteltek a dohányosok fogfehérítéssel járó kockázatainak, hiszen a dohányzók foga általában elszíneződik, és a dohányzás egyébként is növeli a rák kockázatát, de itt sem találtak hitelt érdemlő bizonyítékot arra, hogy a fogfehérítéssel kombinált dohányzás rontaná az esélyeket - adta hírül a Science Daily című tudományos hírportál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását