2024. április 24. - György

Tovább nőtt a külföldi befektetők részesedése az állampapírpiacon

Tavaly a negyedik negyedévben ismét a külföldi befektetők váltak az állampapír-piac legjelentősebb szereplőivé, a nem pénzügyi vállalatok súlya történelmi mélypontra zuhant - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2007. február 22. csütörtök 11:31 - Hírextra
Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2006. negyedik negyedévében 2,5%-kal, 10.414 milliárd forintra emelkedett. A növekedést kizárólag az államkötvények állományának 9 százalékpontos gyarapodása okozta, hiszen a kincstárjegyek piaci értéken számított állománya 13,8 százalékponttal visszaesett a negyedév során. Az állampapírok árfolyamának erősödése 204,1 milliárd forinttal növelte az állományt, miközben 51,4 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő állomány névértéken számított nagysága.

A két folyamat együttes eredményeként a forgalomban lévő állampapírok piaci értéken számított állománya 255,6 milliárd forinttal lett nagyobb szeptemberhez képest.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke 1 milliárd forinttal gyarapodott, ami kizárólag a lakossági befektetők portfolióján keletkezett 11,3 milliárd forint értékű árfolyamnyereségnek köszönhető, mivel a szektor 10,4 milliárd forint értékben nettóeladó volt a negyedév során.

A lakossági befektetők birtokában lévő államkötvény-állomány 3,9 milliárd forinttal emelkedett, eközben a szektor tulajdonában lévő rövid lejáratú állampapírok piaci értéken számított állománya 3 milliárd forinttal csökkent a negyedév végére. A legutóbbi negyedévben tapasztalt erősödés után a háztartások állampapír-piaci súlya év végére kismértékben csökkent, a szektor részesedése így 2006. december végén 10,5 százalékot tett ki.

A külföldi befektetők az előző két negyedévben történt értékesítés után, ezúttal nettó állampapír-vásárlók voltak, 225,6 milliárd forint értékben. Eközben portfoliójukon 69,3 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget értek el.

Mindezek következtében a külföldi befektetők tulajdonában lévő állomány 294,9 milliárd forinttal emelkedett, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban december végére 2,2 százalékponttal, 28,7 százalékra nőtt. A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány ebben a negyedévben árfolyamértéken 19,8 milliárd forinttal nőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását