2024. április 20. - Tivadar

Végre befejezik a remekművet

Befejezéséhez közeledik a pécsi Zsolnay-emlékmű felújítása: szerdán megkezdték az építmény restaurált szobrainak visszaállítását.
2007. szeptember 26. szerda 15:42 - Hírextra

Először az egykori kerámiagyáros, Zsolnay Vilmos 630 kilogramm súlyú szobra, majd a hét végéig a körülötte álló alakok kerülnek vissza eredeti helyükre. Az emlékművet teljes pompájában az október 13-i átadási ünnepségen láthatja a nagyközönség - mondta el a munkálatok vezetője a helyszínen az MTI-nek.

Áspán László beszámolt arról, hogy a kivitelezés májusban kezdődött, a felújítás mintegy 80 millió forint költségét önkormányzati forrásból, valamint a kereskedelmi és iparkamara által indított közadakozásból finanszírozzák. A munkálatok alkalmával a megrongálódott alkotást darabokra szedték, kőtalapzatát megerősítették, bronzfiguráit, plutonit kerámiáit restaurálták, bizonyos elemeit újragyártották.

A szakember felidézte, hogy a Pécs forgalmas belvárosában lévő Zsolnay-emlékművet 2004 decemberében deszkaépítménnyel fedték be, miután az elmúlt években repedések keletkeztek rajta.
A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a kárt a megnövekedett gépkocsiforgalom miatti rezonancia és egy, a talapzat mellett, a földben vezetett csapadékvíz-csatorna repedése okozta. A szivárgó víztől ugyanis átnedvesedett a talaj, az alkotás pedig megsüllyedt.

A Rákóczi utcában található műalkotást 1907-ben állíttatta Pécs városa a hét évvel korábban elhunyt kerámiagyáros emlékére.

A gyár kiváló szobrásza és díszmű-tervezője, Apáti Abt Sándor nevével fémjelzett kompozíció középpontjában Zsolnay Vilmos látható, a mellékalakok a fazekasságot, a vegyészetet, a festészetet, a szobrászatot és az építészetet szimbolizálják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását