Nyitva a kutatólaborok ajtaja
				Betekinthettek a laboratóriumokba, megismerkedhettek a búza- és kukorica kísérletekkel, kőkorszaki "öko-ételek" készítésében jeleskedhettek a kutatók éjszakája pénteki programsorozat martonvásári vendégei.
									
						
			2007. szeptember 28. péntek 21:33 - Hírextra
			
			
			
			
			
			
		 
		
				Az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete is csatlakozott az Európai Bizottság által támogatott, Európa 29 országának, 150 városában megrendezett szórakoztató-ismeretterjesztő rendezvénysorozathoz, s kora délutántól nyitott kapukkal várta a látogatókat.
    Az érdeklődés nem maradt el: diákcsoportok, s az ország különböző részéből érkezett kíváncsiak hallgatták és nézték meg a vetítettképes előadásokat, s látogatták el a genetikai, sejtbiológiai és nemesítési kutatásokat végző tudományos műhelyekbe.
    Sokan voltak kíváncsiak az 50 klímakamrából álló fitotronra: a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokra programozott klímakamrákba "belesve", megfigyelhették, s tudományos szakemberektől hallhatták, hogyan viselik el a növények például a mínusz 25, vagy a plusz 45 fokos hőmérsékletet.
    Megtudhatták azt is, hogy milyen kísérletekkel igyekeznek javítani növényi gének átörökítésével a búza-és a kukorica kedvező tulajdonságait, s tájékozódhattak az erre vonatkozó kísérletek eddigi eredményeiről is.  
    A kutatóintézet búzaépületében tanúi lehettek a liszt laboratóriumi vizsgálatának, s a kenyér születésének, a dagasztástól, egészen a sütésig.
    A gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, magvakból, kukorica csuhéból készíthettek tárgyakat, s kipróbálhatták a szalmafonást is.
							
Forrás: MTI