2024. április 25. - Márk

Ma van a népszavazás a bányáról és a gyárról

Népszavazást tartanak vasárnap a Fejér megyei Tordason arról, hogy épüljön-e agyagbánya és téglagyár a falutól másfél kilométere lévő Öreghegyen. A szavazást az önkormányzat kezdeményezte, mert a lakosok egy része ellenzi a településnek évente 50-60 milli
2007. október 7. vasárnap 11:42 - Hírextra
Az 1200 választásra jogosult reggel 6 és este hét óra között adhatja le voksait. A szavazás akkor lesz érvényes, ha a szavazók több mint a fele megjelenik, és legalább eggyel több érvényes igen vagy nem szavazat érkezik. Ha a többség támogatná az agyagbánya és téglagyár építését, akkor másfél éves szakhatósági vizsgálatok után indulhatnak el a beruházások, és várhatóan két és fél év múlva valósulhatnak meg - mondta a Független Hírügynökségnek Juhász Csaba polgármester.

Tavaly szeptemberben kereste meg az egyik cég az önkormányzatot, hogy kutatással felmérhesse van-e agyag a falu szomszédságában lévő Öreghegyen. Kiderült, hogy negyven évre elegendő, jó minőségű agyag található ott. Ekkor azonban az 1700 lélekszámú település lakosainak egy része tiltakozni kezdett, attól tartva, hogy a bányászattal járó por, zaj és a téglagyár füstje veszélyezteti majd az emberek egészségét, valamint hogy a bányaművelés tönkre teszi az ivóvizet, és a szőlőművelés jövőjét az Öreghegyen.

A beruházás nem jár ilyen veszélyekkel, és évente 55-60 millió forintos iparűzési adót hozhatna a településnek. Nem mindenki ellenzi a faluban, hogy mennyien vannak mellette és ellene, az a népszavazáson kiderül- szögezte le a polgármester.

Eredmény este kilenc óra után várható.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását