2024. március 29. - Auguszta

50 éves a rock and roll örökzöld

Éppen ötven évvel ezelőtt vették lemezre a rock and roll történetének egyik legismertebb és legnépszerűbb dalát, a Great Balls of Fire-t. A műfaj egyik fenegyereke, Jery Lee Lewis csinált belőle világslágert, de több százan énekelték rajta kívül is.
2007. október 9. kedd 10:03 - Hírextra

Az 1957. októberében rögzített fergeteges dal a színesbőrű Otis Blackwell szerzeménye, aki John Davenport néven is feltűnt olykor. Ezt a dalt Jack Hammerrel közösen írta, de rajta kívül dolgozott sok más korabeli alkotóval. Elsősorban rhythm and blues szerzőként tartották őt számon, de a rock and roll is teljesen belefért a lelkivilágába. Jerry Lee Lewis-on kívül énekelte szerzeményeit Elvis Presley, Jimmy Jones, Dee Clark és még sokan mások. Ő maga is megpróbálkozott saját dalainak előadásával, de nem vitte sokra. Jerry Lee Lewis számára írt még egy nagy slágert, a Breathlesst.

A Great Balls of Fire felvételén csak két hangszer, Lewis zongorajátéka, J. M. Van Eaton dobja hallható némileg visszhangosítva. Alig hosszabb a szám másfél percnél, de előadója élete egyik legjobb produkcióját alakíthatta benne. Ma, túl hetvenedik évén is ez a kötelező ráadás a koncertjein, kedvére csépelheti az éneklés közben zongoráját.

A dal kislemezen egy hónappal a felvétel után jelent meg ugyanannál a Sun kiadónál, amely Elvis Presley első felvételét is készítette. A Great Balls of Fire a 3. helyezett volt a Billboard poplistáján és rhythm and blues-listáján, s vezette a countrylistát. Ez sem meglepő, hiszen Jerry Lee Lewis már fiatalon is kedvelte ezt a műfajt, idősebb korában pedig kifejezetten előtérbe került pályáján.

A Great Balls of Fire természetesen az ő dala volt, de nem hallgathatjuk el, hogy nagyon sokan énekelték vele egy időben és később is. Hallhattuk az elmúlt évtizedekben Dolly Partontól, magától a szerzőtől, Chuck Berrytől, Little Richardtól, az Electric Light Orchestrától, a Gerry and The Pacemakerstől, Tom Jonestól, a Nashville Teenstől, a Fleetwood Mac együttestől, de még Sun Ra bluesénekestől is. Még Jerry Lee Lewis is számos verziót készített.

A Great Balls of Fire a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dalát összesítő listáján a 96. helyre került.

Jerry Lee Lewis a rock and roll egyik kiemelkedő előadója, aki Elvis Presleyvel, Little Richarddal, Fats Dominóval, Chuck Berryvel és másokkal együtt a rock and roll halhatatlanja. Sokan emlékeznek arra, hogy feleségül vette 13 éves (!) unokahúgát, s emiatt sokáig mellőzték őt a rádiók és lemezkiadók. Jerry Lee Lewis már túl a fénykorán kétszer koncertezett Budapesten, a második koncertje 1998-ban kifejezetten jó buli volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását