2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Csángó táncok a Tündérkertben

Moldvai csángó népzenét játszó magyarországi zenekarok muzsikája, táncház, néprajzi előadások, filmvetítések és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket október 19. és 28. között Budapesten a "Tündérkertben", a XII. kerületi Művelődési Központban - k
2007. október 14. vasárnap 11:39 - Hírextra

Az egykori MOM művelődési házban immár második alkalommal megrendezendő Tündérkert programjai október 19-én a 10 éves Misztrál együttes születésnapi koncertjével indulnak, s a rákövetkező hétvégén, október 26-án a Zurgó együttes táncházával és Kása Béla fotóművész Moldván végigkalauzoló kiállításával folytatódnak.

Másnap, október 27-én este rendezik meg a vidéki moldvai zenekarok találkozóját, amelynek fő célja, hogy az ország különböző pontjain működő zenekarok Budapesten is megmutathassák magukat.

Székely Zoltán ismertetése szerint vidéken hozzávetőleg kétszer annyi zenekar működik, mint a fővárosban, de ezek a csapatok leggyakrabban kortárs, azaz aktív zenésztársaikat nem ismerik, visszajelzéseket nem kapnak, nem adnak, s egy adott területen szinte egyedül teszik a dolgukat. Üdítő kivételt ez alól jóformán csak Szeged jelent, ahol az utánpótlás képzése ma már gyakorlatilag intézményesített keretek között folyik.

A vidéki csapatoknak így nemcsak a budapesti közönség előtt való bemutatkozás, hanem egymás megismerése is rendkívül fontos, s ezt más helyszínen eddig nem tehették meg - hangsúlyozta a szervező.

Hozzátette, hogy az október 27-i színpadi műsoron fellépnek a II. világháború után Moldvából Magyarországra telepített csángók kultúráját életben tartó Egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Egyesület tagjai is. Műsorukat követően pedig két teremben hajnalig rophatják a táncos lábúak.

A programra - amelyet az idei évben jóformán pályázati támogatás nélkül rendeznek meg - 12 zenekart tudtak meghívni: a Bácsi Gyurka, a Cserszömörcze, a Cserefa, az Esztenás, a Flótás, a Gyöngyharmat, a Juhos, a Mentés Másként Trió, az Öves, a Sugalló, a Szegedi Koboz Ének Műhely, és a Tatros együtteseket. Az est házigazdája a Zurgó együttes.

Mellettük még legalább ugyanennyi csapat működik az országban és határainkon túl, s a tervek szerint jövőre egy, az ideinél teljesebb névsorral örvendeztetik meg a közönséget - jegyezte meg Székely Zoltán.

A Tündérkert záróakkordjaként, október 28-án a Kolompos együttes kora délutáni mulatságára várják a családokat, amelyet filmvetítések, kézműves foglalkozások, valamint Sándor Ildikó és Karácsony Molnár Erika néprajzi előadásai kísérnek, komplex kikapcsolódást ígérve kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását