2024. április 19. - Emma

9 millió dolláros előlegért ír könyvet

Tony Blair volt brit miniszterelnök 9 millió dolláros (1 milliárd 570 millió forint)szerződést köt készülő memoárkötetére.
2007. október 27. szombat 06:46 - Hírextra

A könyv kiadási jogát a Random House két részlege nyerte el: az Egyesült Államokban és Kanadában az Alfred A. Knopf fogja gondozni, Nagy-Britanniában pedig a Hutchinson.

Sonny Mehta, a Knopf elnök-főszerkesztője elmondta: Blair "komoly, őszinte" visszaemlékezést ír életéről, különösen a Downing Street 10-ben eltöltött évtizedről.

Az 54 éves volt brit kormányfő - aki egymás után három választást nyert meg a Munkáspártnak, kezdve az 1997-es földindulásszerű győzelemmel - idén júniusban távozott posztjáról, miután népszerűsége meglehetősen megfogyatkozott George Bush amerikai elnök és az iraki háború támogatása miatt.

Blair korábban úgy nyilatkozott, hogy memoárja reményei szerint "komoly és tartalmas, egyben szórakoztató" képet nyújt majd parlamenti képviselői és miniszterelnöki éveiről.
Mehta azt mondta, a könyvet egyszerre fogják kiadni Nagy-Britanniában és a tengerentúlon, de a megjelenés még évek kérdése. Matthew Doyle, Blair szóvivője úgy fogalmazott: a volt kormányfő még nem veselkedett neki az írásnak.

A Knopf vezetője arról nem beszélt, Blair hány oldalas könyvet ír. Meggyőződése viszont, hogy a kötet legalább olyan népszerű lesz, mint Margaret Thatcher egykori miniszterelnök memoárkötete, amely a New York Times bestseller listáját heteken át vezette 1993-ban és 1994-ben.

Blair 9 milliós előlegénél csak egyetlen politikus, Bill Clinton volt amerikai elnök kapott nagyobb összeget, több mint 10 millió dollárt Életem című életrajzi írásának megjelenése előtt. Clinton könyvét, amely 2004-ben látott napvilágot, szintén a Knopf és a Hutchinson adta ki. Legutóbb Alan Greenspan, az amerikai FED volt elnöke kapott hasonlóan nagy összeget, 8,5 millió dollárt A zűrzavar kora című könyvéért.

Doyle annyit előzetesen annyit mondott el a volt brit kormányfő könyvéről, hogy Blair "őszinte lesz, de nem hűtlen", vagyis olyan részletek például nem kerülnek bele a kötetbe, hogy a miniszterelnök milyen beszélgetéseket folytatott a királynővel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását