2024. április 25. - Márk

Film Dalí és Lorca szerelméről

Film készül Federico García Lorca és Salvador Dalí állítólagos szerelmi viszonyáról a brit Paul Morrison rendezésében. A The Observer című brit napilap szerint a Kicsi hamvak (Little Ashes) című film közös spanyol-brit koprodukcióban készül, mindössze 2 m
2007. november 3. szombat 10:08 - Hírextra
A történt Madridban játszódik az 1920-as évek elején, amikor a híres Residencia de Estudiantes diákkollégiumban találkozott a 20. századi spanyol művészet három leendő óriása: Luis Bunuel, a legnagyobb szürrealista filmrendező, Salvador Dalí és Federico García Lorca. A festőzseni és az érzékeny lelkű költő között mélységes barátság alakult ki, amely "egyre intimebbé vált, egészen a fizikai síkig" - állítja a forgatókönyvíró, Philippa Goslett.

A kapcsolat mégsem teljesedett be, és Goslett szerint, ismerve Dalí félénkségét, ez nem is csoda. Éppen ezért a granadai poéta lefeküdt egy barátnőjével - számára ez volt a "végső áldozat" - Dalí szeme láttára, és ez lett a kiindulópontja a festő "voyeurizmusának". Az írónőnek, aki számít arra, hogy a film vitákat fog kiváltani, amúgy meggyőződése, hogy "valami történt" a két művész között.

"Számomra az igazi tragédia Dalíé. Teljesen megbabonázta őt Lorca, élete hátralévő részében állandóan róla beszélt, többet, mint feleségéről, Galáról" - tette hozzá Goslett. Tény, hogy a festő önéletrajzában, a Salvador Dalí titkos életében is csodákat regél a poétáról, annak szépségéről és lelki finomságáról. A csodálat kölcsönös volt: Lorca 1926-ban írta meg egyik legszebb versét Óda Salvador Dalíhoz címmel, míg egy évvel később Dalí tervezte Lorca "Mariana Pineda" című drámájának barcelonai bemutatójához a díszleteket és a jelmezeket. Kapcsolatuknak egyébként 1929-ben Gala megjelenése, valamint Bunuel és Dalí közös filmje, Az andalúziai kutya vetett véget, amelyet a Cigányrománcok szerzője személye elleni támadásként fogott fel. Hármuk közül ugyanis csak ő volt andalúziai, a katalán Dalí és az aragónai Bunuel mellett, és a filmrendező később emlékirataiban "tehetségesnek, de hisztérikusnak" írta le őt.

Dalít a filmben a Harry Potter-filmekből ismert 21 éves Robert Pattinson alakítja, Lorcát a spanyol Javier Beltrán személyesíti meg, míg Bunuelt Matthew McNulty játssza. A filmet várhatóan 2009-ben, Dalí halálának 20. évfordulóján mutatják be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását