2024. április 19. - Emma

Magyar tudósok a filmekben

A magyar tudomány napja alkalmából rendezett egy hónapos programsorozathoz kapcsolódva tudósok életét feldolgozó filmeket vetít a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum jövő csütörtöktől - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2007. november 3. szombat 10:40 - Hírextra
November 8-án Hans Steinhoff: Robert Koch, a halál legyőzője című filmjét láthatják az érdeklődők, míg másnap Bán Frigyes 1952-es rendezését, a Semmelweis című életrajzi filmet vetítik - olvasható a Magyar Nemzeti Filmarchívum közleményében.

November 10-én, szombaton a Freud, a titkos szenvedély című 1962-ben készült alkotást, vasárnap pedig William Dieterle Pasteur életéről forgatott munkáját tűzi műsorára az Örökmozgó.
Hans Steinhoff 1939-ben készült, Robert Koch, a halál legyőzője című filmje a tuberkulózis kórokozóját felfedező, Nobel-díjas német orvos munkásságát és az eredményeinek elismertetéséért folytatott küzdelmét mutatja be.

Bán Frigyes alkotásából Semmelweis Ignác, a legendás XIX. századi magyar orvosprofesszor alakja és munkássága rajzolódik ki, akit a gyermekágyi láz leküzdése miatt az "anyák megmentőjeként" tart számon a történelem.

John Huston Freud életét feldolgozó alkotása rendhagyó életrajzi film, amelynek forgatókönyvét eredetileg Jean-Paul Sartre írta. A történet Sigmund Freud világhírű neurológus pályafutásának arra a szakaszára fókuszál, amikor egy bécsi klinika fiatal idegorvosaként a hipnózis és a hisztéria kapcsán megfogan benne az a néhány ötlet, amelyből később kifejlődött a pszichoanalízis tudománya.

William Dieterle életrajzi filmje Louis Pasteur XIX. századi francia kémikust, a mikrobiológia, az immunológia és a járványtan megalapítóját, a lépfene és a veszettség megelőzését szolgáló védőoltás felfedezőjét, a higiénia és az élelmiszertartósítás úttörőjét mutatja be.

A tudomány ünnepét 1997 óta tartja meg évente az MTA. Az Országgyűlés 2003-ban nyilvánította hivatalosan a magyar tudomány napjává november 3-át, azt a napot, amikor 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára.
A magyar tudomány ünnepének idei programkínálatában négyszáznál is több rendezvény szerepel. A november 5-én induló, egyhónapos eseménysorozat fő témája a tudomány és az iskola kapcsolata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását