2024. április 19. - Emma

A nézőket nem érdekli az iraki háború

Anyagi bukás lett az iraki háborúról szóló legújabb amerikai játékfilmekből. Szakértők szerint a nézők unják a témát és a filmpiac is telítődött. A második világháborúról készült filmeknél könnyű dolga volt a forgatókönyvíróknak.
2007. november 11. vasárnap 15:25 - Hírextra

A filmesek, szakítva azzal az Egyesült Államokbeli hagyománnyal, mely szerint egy konfliktust csak annak befejeztével visznek filmre (így volt a második világháború vagy a vietnami háború esetében), a 2001. szeptember 11-et követő eseményekről egymás után készítették a politikai mondanivalót is tartalmazó alkotásokat, amelyeknek igazi dömpingje az idén ősszel érkezett el. Ám hiába játszottak bennük a legnagyobb sztárok elismert rendezők keze alatt, eddig egyik film sem "hozta be az árát", egyeseket pedig egyenesen ízekre szedett a kritika.

Például a Titkos fogvatartás, amely az amerikai titkosszolgálat kihallgatási módszereivel foglalkozik, alig 10 millió dollárt (1,72 milliárd forint) hozott konyhára, míg a már szeptemberben bemutatott Elah völgye, amely egy apa fiának iraki halálával kapcsolatos nyomozásáról szól, a jó kritikák ellenére sem könyvelhetett el 7 milliónál nagyobb bevételt az Államokban. Még A királyság című akciófilm is deficites lett: 70 millió dollárba került, de csak 47 milliót hozott be eddig. Ezek a fogadtatások semmi jót nem ígérnek a bemutatásra váró filmeknek, köztük Robert Redford Oroszlán és bárányok, valamint Brian de Palma Megszerkesztve című műveiknek.

Lew Harris, a Movies.com internetes portál szakértője szerint a közönség azért nem szereti ezeket a filmeket, mert az események még túlságosan közel vannak, és a filmek "nem túl szórakoztatóak". "Az emberek kalandos háborús filmekre kíváncsiak, de nehéz lenne az iraki helyzetről lélegzetelállítóan izgalmas filmet csinálni. Nem lehet háború- és kínzásellenes filmet csinálni csak azért, hogy megnézzék az emberek" - írta Harris, aki szerint a Titkos fogvatartás "maga a katasztrófa".

Gitesh Padya, a boxofficeguru.com kritikusa szerint az is a baj ezekkel a filmekkel, hogy "ugyanazt látják bennük az emberek, mint amit az újságokban olvasnak, vagy a tv-ben látnak, és nem akarnak fizetni a moziban azért, amit már ingyen láthattak." Steven Bochco producer úgy vélekedik, hogy ilyen háttérrel nem lehet igazán fajsúlyos filmet csinálni egy olyan témáról, amely negatívabb lenne a rendkívül népszerűtlen háború egész megítélésétől.

Bochco, aki két évvel ezelőtt tv-sorozatot készített egy Irakban szolgáló amerikai szakaszról, más oldalról megközelítve is rátapint a lényegre: a második világháborúról készült filmeknél könnyű dolga volt a forgatókönyvíróknak, mert a gonoszok egyértelműen azok voltak, és az amerikai katonák jó ügyért harcoltak, ellentétben az iraki háborúval, amelyet sokan igazolhatatlannak tekintenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását