2024. április 23. - Béla

Fesztiválzárás

A Híd a Wadi fölött, Barak Heymann és Torner Heymann rendezése nyerte a IV. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségdíját, különdíjat kapott Groó Diána Előttem az élet című alkotása - közölte Seres Mariann a filmfesztivál egyik szer
2007. november 12. hétfő 07:20 - Hírextra

Seres Mariann elmondta: a közönségdíjas film nyereménye ezer dollár, míg a különdíjas alkotást háromszáz dollárral jutalmazzák.

A Híd a Wadi fölött és Groó Diána munkája között szoros verseny alakult ki, ezért Zádori Zsuzsa, a fesztivál-igazgató úgy döntött, hogy az idén különdíjat is osztanak ki - fűzte hozzá.

A hatnapos filmfesztiválon a legtöbben a német Thomas Wartmann: a harmadik nem: a Hidzsrák Indiában című munkáját látták - folytatta Seres Mariann.

Beszámolt arról is, hogy az idén 4.320-an voltak kiváncsiak emberi jogi dokumentumfilmekre.
Mint mondta: az V. verzió filmfesztivál 2008. november 4-én fog kezdődni.

A Híd a Wadi fölött egy izraeli iskola életét mutatja be. 2004-ben az arab és zsidó szülők közös összefogással kétnyelvű iskolát alapítottak az Ara-völgyben. A kezdeményezés jó szándékról és változtatni akarásról tanúskodik, a szülőknek mégis óriási akadályokkal kellett megküzdeniük, sőt védekezni kényszerültek a kétkedőkkel és a terv ellenzőivel szemben. A film a Híd a Wadi fölött nevet viselő iskola életét egy teljes éven át kíséri nyomon, ábrázolva a szülők, a gyerekek és tanáraik békés együttéléséért folytatott küzdelmeit. A tanárok sok időt szánnak az egymás iránti tisztelet tanítására, közös kirándulást szerveznek a mecsetbe és a Síratófalhoz. Több szülő szerint az iskola túl messzire megy az integrációban, amikor egymás vallási ünnepein való részvételre hívja a diákokat.

Az Előttem az élet című 68 perces film a Pető Intézetben nevelkedő fogyatékkal élők mindennapjait ábrázolja. A néző ráébred arra, hogy azok a mozgásukban korlátozott fiatalok, akiknek az életét bemutatja a dokumentumfilm, valójában természetes módon élik a mindennapjaikat. Számukra a más fogalma és az előítélet nem létezik. Az apró mozdulatokért minden nap tudatosan megvívják apró csatáikat és győznek, emellett kitartásukkal, értékrendjükkel, pozitív és tiszta gondolkodásukkal példát mutatnak.

A harmadik nem: a Hidzsrák Indiában három, a társadalom peremén élő indiairól szól: Laxmi tánctanár, Rambha álmodozó, Asha pedig "kissé tompa alkoholista".

A IV. Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentum Filmfesztiválon 42 filmet mutattak be hét tematikus csoportba rendezve. Az alkotásokat a budapesti Toldi moziban, a Cirkó-Gejzír Filmszínházban, az OSA Arcívumban, valamint a Goethe Intézetben láthatták az érdeklődők.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását