2024. március 29. - Auguszta

Új technológia, még gyorsabb csipek

A félvezetőipar elszánt törekvése a kisebb, gyorsabb mikrocsipek előállítására egy újabb fejezethez érkezett. Az Intel Penryn fantázianéven új mikroprocesszor-generációt mutatott be. A lapkák újszerű anyagokat tartalmaznak, és mindössze 45 nanométer (a na
2007. november 12. hétfő 17:51 - Hírextra

A 16 féle processzorból álló sorozat egyetlen darabja egy postai bélyeg méretű felületre sűrítve 820 millió kapcsolást tartalmaz. Az Intel korábbi processzora ugyanekkora felületen mindössze 582 millió tranzisztorból állt.

"Ha a csipjeinkben ugyanazokat a tranzisztorokat használnánk, mint amelyeket 15-20 évvel ezelőtt, a jelenlegi csip egy kétszintes épület méretével lenne egyenlő" - mondta Bill Kircos az Intel egyik munkatársa.

A világ legnagyobb félvezetőgyárában készülő új csipeket főként csúcsminőségű játékgépekbe, valamint szerverekbe szánják.

Az előző, 65 nanométeres technológiát leváltó 45 nanométeres szabvány révén ugyanakkora szilíciumlapkára sokkal több áramkört képesek összezsúfolni, így a növekvő teljesítmény mellett az előállítási költségek is csökkenthetők.

Fontos hogy, az Intel új csipjeit felépítő tranzisztornál az alkatrészek zsugorodó mérete miatt fellépő kritikus elektromosáram-veszteséget új anyagok felhasználásával próbálják csökkentetni. Ez azért lényeges, mert a processzorból elillanó áram pótlására felvett nagyobb árammennyiség a hordozható számítógépek akkumulátorainak gyorsabb lemerüléséhez, illetve magasabb villanyszámlához vezet.

Az Intel tervei szerint az új csipekkel szerelt asztali személyi számítógépek és laptopok 2008 első negyedévében jelenhetnek meg. Az AMD az IBM-mel közösen jövő év közepére tervezi a 45 nanométeres technológiával készülő csipjei bemutatását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását