2019. március 26. - Emánuel

Ken Hensley Budapesten!

A zseniális Ken Hensley, a Uriah Heep zeneszerzője, billentyűse és alapítója először látogat Magyarországra, hogy elkápráztassa rajongóit! Hensley, aki egyszersmind nagyszerű szövegíró és gitáros, a legtöbb Uriah Heep világsláger - pl. Easy Living, July M
2007. december 4. kedd 07:39 - Hírextra
Ken Hensley - billentyű, gitár, ének
Ken Ingwersen - gitár és ének
Erik Hawk - ének és gitár
Sid Ringsby - basszus és ének
"Wild" Willy Bendiksen - dob
Bár pályafutását elképesztő kalandok tarkították, nőkkel, drogokkal, zavaros pénzügyekkel, Hensley, ellentétben azokkal a pályatársakkal, aki már nincsenek köztünk, mindezek túlélte, sőt, megőrizte jó kedélyét, frissességét, humorát. Rendkívül sikeres, hangulatos koncerteket tart, új, minőségi lemezeket ad ki, és sok-sok rajongója örömére megjelentette önéletrajzát is When Too Many Dreams Come True (Ha túl sok álmunk válik valóra) címmel.

Ken Hensley autobiografikus CD-je 2007. áprilisában jelent meg, Blood On The Highway címmel - olyan közreműködő sztárvendéggekel, mint Glenn Hughes, Jorn Lande, Eve Gallacher és John Lawton, az egykor Uriah Heep hangja! -; az album zenés formában bemutatja Hensley teljes pályafutását.

Saját, profi zenészekből álló csapatával európai turnéja során látogat Magyarországra. Mivel állítólag ez a búcsúturnéja - Ken Hensley először, s valószínűleg utoljára lesz látható Budapesten!

„Ken Hensley írta meg a heavy metal billentyűjáték szabálykönyvét." (Blackie Lawless - WASP)
Kenneth (Ken) Hensley 1945. augusztus 24-én született Londonban. 12 évesen, egy kezdett elmélyedni a gitározás rejtelmeiben, élete első fellépésére 1960 szeptemberében került sor.
1965-re Hensley elvesztette érdeklődését a soul zene iránt, és megalakította a The Gods nevű csapatot az ifjú Mick Taylor gitárossal, aki később a Rolling Stones-szal való közös munkája révén vált ismertté. Ken írta az anyag nagy részét, ő énekelt és orgonán is ő játszott: akkor még nem sejtette, hogy billentyűsként lesz igazán nagy hatású zenész. A The Gods-ban megfordult többek között Greg Lake énekes / gitáros és basszusgitáros (később a King Crimson és az Emerson, Lake & Palmer tagja lett), Paul Newton basszer (a későbbi Uriah Heep első bőgőse), Lee Kerslake dobos (később szintén Heep), John Glascock bőgős (később Jethro Tull), és Joe Konas gitáros. 1968 elején elkészítettek 2 nagylemezt, valamint néhány kislemezt is. Ezután Newton kilépett a bandából, hogy csatlakozzon az essexi Spice-hoz; 1969-ben hívta Hensleyt is a Spice soraiba, a banda ugyanis éppen billentyűst keresett, hogy a bluestól a progresszívebb irányba terelje a hangzást.
1970 januárjában az együttes neve Spice-ról Uriah Heep-re változott. A Uriah Heep-ben Ken Hensley megtalálta a helyét: fejlődhetett, s megmutathatta a világnak, mennyire tehetséges dalszerző, szövegíró, billentyűs és gitáros. Elérkezett az áttörés: ma a Heep-et az Egyesült Királyság legnagyobb rocklegendái között emlegetik. A leginkább klasszikusnak tartott, Hensley – Byron – Box – Kerslake – Gary Thain bőgős alkotta felállás, valamint a menedzser Gerry Bron (Bronz Records) munkája kedvezett a banda csodálatos zenei képességeinek. A Heep 1970 – 1980 között 13 stúdiólemezt rögzített ebben a felállásban, és megalkotta minden idők egyik legelismertebb koncertlemezét, a "Uriah Heep Live - January 1973" korongot. Ezekben az években Hensley elkészítette első 2 szólólemezét is, a "Proud Words On A Dusty Shelf"-et (1973) és az "Eager To Please"-t (1975). Thain (1975-ben elhunyt) és Byron távozása után más kimagasló zenészek is tagjai voltak a Heep családnak, a régi összetartó erő azonban megkopott.
1980-ban Hensley már elégedetlen volt az akkori zenei irányvonallal, s kivált a bandából. Előbb az Egyesült Királyságban próbált életre hívni egy új zenekart majd áttelepült az Egyesült Államokba, és Észak-Amerikában adott néhány koncertet a sokatmondó Ken Hensley Band néven. Ekkoriban hozta ki harmadik szólóalbumát, a "Free Spirit"-et
Sokévi hallgatás után a 90-es évek közepén a dolgok lassan megváltoztak: 1994-ben napvilágot látott az elveszettnek hitt felvételekből összeállított "From Time To Time", amelyen Ken 1971 és 1981 között írt, ritkaságszámba menő dalai, valamint klasszikus Heep nóták nagyszerű korai változatai hallhatók.
1999-ben Ken zenei tevékenysége fokozódott: a Visible Faith nevű csapatával elkészítette az "A Glimpse Of Glory" lemezt, a balladák és hard rock nóták eklektikus gyűjteményét, amit kitörő lelkesedéssel fogadták a rajongók.
2000 májusában, Londonban, a 4. Uriah Heep Kongresszus után csatlakozott Kenhez az egykori Heep énekes John Lawton, először azóta, hogy 21 évvel azelőtt kivált a Heep-ből! A tagság Paul Newtonnal (erdeti Heep bőgős), valamint John bandájának két tagjával, Reuben Kane szólógitárossal és Justin Shefford dobossal vált teljessé. A formáció régi klasszikus Heep számokat, és néhány Ken-féle szólónótát játszott az elbűvölt közönségnek, a koncert pedig CD-n is megjelent. Ezt egy Európa-turné követte, amelynek a hamburgi koncert volt a csúcspontja.

A történetnek persze még nincs vége, Kent erősen leköti szólópályája. A "Running Blind", amely 21 év után az első kísérlete volt, az egész világon kiadásra került. A lemez megjelenését világturné követte a "Free Spirit" névre keresztelt saját zenekarral, soraiban olyan nagyszerű muzsikusokkal, mint Dave Kilminster (gitár), Andy Pyle (basszusgitár) és Pete Riley (dob).

Hensley átköltözött Spanyolországba, de a munkatempón továbbra sem lazított: megjelent a "The Last Dance", a "The Wizard's Diary" és a "Cold Autumn Sunday". 2007. márciusában érkezett a vadonatúj album "Blood on The Highway" címmel. Vendégként olyan hírességek szerepelnek rajta, mint Tina Turner, Glenn Hughes, Jorn Lande és sokan mások.
Minden nap újabb fellépések és felkérések, és izgalmas új kalandok várják!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását