2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Országimázst építenek

A Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet átalakította programszerkezetét, elsősorban országimázst épít, míg alapítványon keresztül látja el kulturális programokkal a szlovákiai magyar kisebbséget - mondta el az MTI-nek Krasztev Péter igazgató.
2007. december 19. szerda 10:04 - Hírextra
Főként azon dolgoztak, hogy jelen legyenek országosan minden nemzetközi rendezvényen, s ez sikerült is. Szlovákiában idén nem volt olyan film- vagy színházi fesztivál, képzőművészeti kiállítás, amelyen az intézet valamilyen formában ne vett volna részt. Ilyen volt például a Közép-európai komolyzenei fesztivál Zsolnán, ahol Kelemen Barnabás hegedűművész fődíjat nyert. A Hólyagcirkusz társulat ugyancsak győzelmet aratott a Meteorit Fesztiválon.

Az intézet szinte beépült a szlovák kulturális intézményrendszerbe, s ez megkönnyíti dolgát, mert egyedül nem tudnának olyan nagyszabású programokat megrendezni, mint amilyen a kassai kulturális hónap volt, amelynek keretében a Kelet-szlovákiai Galériában Haraszty István Kossuth-díjas mobilszobrász minden eddiginél nagyobb kiállítását nyitották meg - tette hozzá az igazgató.

Csúnban, a Danubiana modern művészeti múzeumban 28 kortárs magyar művész - köztük Nádler István, Kelemen Károly, Bukta Imre és Fehér László - alkotásaiból rendeztek nagy tárlatot a nyár elején. Nagy siker volt Pozsonyban Miczura Mónika roma énekesnő koncertje, és a Harcsa Veronika Kvartett kassai föllépése. A magyar intézet CD-n is kiadta a kassai koncert anyagát.
Rendszeres programokat tartanak a pozsonyi intézetben, mint a Visegrádi Szalon (a négy visegrádi ország politikusainak, történészeinek eszmecseréje a közös dolgokról), a Kép a Házban (képzőművészeti kiállítás), vagy a Tudáshatalom (tudományos műhelybeszélgetések).
Az intézet ugyanakkor alapítványt hozott létre a magyar Miniszterelnöki Hivatal és a budapesti Főpolgármesteri Hivatal támogatásával, hogy a szlovákiai magyar kisebbséget kiszolgálja. Országosan hat állandó klubot működtetnek, figyelemmel az ifjúsági szervezetekre.
Krasztev Péter nagy eredménynek tartja, hogy a magyar intézet közvetítő szerepe megerősödött a magyar és szlovák állami intézmények között. Ennek eredményeként Kempelen Farkas (1734-1804) tudósnak, a sakkozógép "feltalálójának" munkásságát bemutató kiállítás lesz a Pozsonyi Nemzeti Múzeumban.

2008-ban az a legfontosabb cél, hogy az intézet programjait a Pozsonytól 50-100 kilométerre Északra fekvő városokba, köztük Zsolnára, Besztercebányára, Eperjesre is elvigye - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását