2024. április 19. - Emma

Magyar Szimfonikus Körkép

A Miskolci Szimfonikus Zenekar hangversenyével kezdődik január 16-án az idei Magyar Szimfonikus Körkép a Művészetek Palotájában. A koncertsorozatban a miskolciakon kívül még 16 zenekar lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - közölte Fenyő Gábo
2008. január 2. szerda 16:38 - Hírextra

A magyarországi szimfonikus zenekarok 2008-as seregszemléjét megnyitó hangversenyükre a miskolci muzsikusok népszerű műveket választottak. Műsorukat az orosz zene emblematikus alkotásai keretezik: elhangzik Glinka Ruszlán és Ludmilla című operájának nyitánya és Stravinsky Tűzmadár-szvitje Kovács László vezényletével.

Rahmanyinov II. zongoraversenyét Mocsári Károly adja elő. A csaknem két évtizede Párizsban élő zongoraművész több mint harminc országban adott már szólóestet, partnerei pedig olyan kiváló művészek voltak, mint például Barbara Hendricks, Jurij Basmet, Andrew Davis és Msztyiszlav Rosztropovics.

A körkép alapötlete a Művészetek Palotája próbaidején, 2005 első hónapjaiban jött, amikor a zenekarok felkérésre próbálták ki az új hangversenyterem akusztikáját. A következő évben kapott nevet a zenekari sorozat - idézte fel Fenyő Gábor.

Megjegyezte, hogy a Magyar Szimfonikus Körkép hagyományainak megfelelően idén is minden együttes megszólaltat egy művet valamelyik kortárs magyar komponistától. A Miskolci Szimfonikusok a Veronai vázlatok című darabot mutatják be Orbán Györgytől, aki azon szerzők közé tartozik, akik számára elsődleges szempont, hogy zenéjük könnyen befogadható legyen, és a szélesebb közönség számára is élvezetet nyújtson.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar alapítása, 1963 óta az észak-magyarországi régió zenei életének egyik legjelentősebb szereplője. Miskolci koncertjeit 2006-tól a város új hangversenytermében, a Művészetek Házában tartja, emellett állandó közreműködője a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak, és rendszeresen fellép Budapesten is.

A zenekar művészi munkáját 1984 óta irányító Kovács László nyitottságának köszönhetően az együttes a könnyedebb műfajokban és a dzsesszben is otthonosan mozog, házigazdája például a 2007-ben harmadszor megrendezett KLAZZ Fesztiválnak, amelyen dzsesszformációkkal lép fel.
A miskolci zenekar után a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lép pódiumra a sorozatban január 24-én. 2008-ban azonban nemcsak januárban és februárban, hanem áprilisban és májusban is lesznek körkép-koncertek, sőt a Pannon Filharmonikusok szeptemberi időpontot választottak fellépésükhöz - tette hozzá Fenyő Gábor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását