2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Feleannyi fiatal dohányzik New Yorkban

Napjainkban már feleannyi New York-i fiatal sem dohányzik, mint pár évvel ezelőtt. A dohánytermékek magas adója, valamint a szigorú szabályozások bizonyára megkönnyítették a fiatalok döntését.
2008. január 4. péntek 16:07 - Hírextra

Míg 2001-ben a nagyváros 14 és 18 év közötti tanulóinak 17,6 százaléka dohányzott, ez az arány mostanra 8,5 százalékra esett. A Nagy Alma ifjoncai jól teljesítettek, mivel ez harmada az országosan mért 23 százaléknak. A New York Times hasábjain idézett Thomas Frieden egészségügyi szakértő szerint a drasztikus visszaesés a dohánytermékekre kiszabott magas adó és a szigorú szabályozások számlájára írható.

New York város és állam az utóbbi években többször is emelte a dohánytermékekre rótt adókat, az egy pakli cigi 5,5 dolláros (megközelítőleg 1000 forintos árából) három dollár (nagyjából 550 forint) az állam kasszáját gyarapítja.

"A fiatalok különösen érzékenyen reagálnak az árakra, mivel a rendelkezésükre álló pénz nem túl sok" - mondta Frieden. A rendkívül szigorú szabályozás, amely megtiltotta a bárokban és a középületekben való dohányzást, szintén elriasztja a dohányosokat, akiknek gyakran a jéghideg utcákon kell elfüstölniük a cigarettájukat. Az intézkedések mellett a város hatásos kampányt is folytatott.

A felnőtt korosztály azonban nem dicsekedhet a tinikhez hasonló jó eredményekkel, náluk csupán 20 százalékos csökkenést jegyezhettek fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását