2024. április 25. - Márk

Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot

Két nap múlva magyarul is kapható lesz a Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyv - jelentette be a kötet szerzője, Kati Marton, magyar származású amerikai újságíró hétfőn Budapesten.
2008. január 7. hétfő 22:44 - Hírextra

A könyv kilenc olyan magyar zsidó személyiségről szól, aki a nácizmus elől menekült külföldre és a maga területén világhírű lett.

A kötet Teller Ede fizikus, Kertész Andor (André Kertész) fotóművész, Korda Sándor (Alexander Korda) filmrendező, Neumann János matematikus, Kösztler Artúr (Arthur Koestler) író, Kertész Mihály (Michael Curtiz) filmrendező, Szilárd Leó fizikus, Wigner Jenő fizikus és Friedmann Endre (Robert Capa) fotóművész életéről tartalmaz írást.

Kati Marton Budapesten tartott előadásában elmondta: azért az említett tudósokat, művészeket választotta, mert ők a legismertebbek az amerikai közönség számára.

Kihívás volt számára, hogy az ismert életutakat egy történetbe egyesítse - tette hozzá, hangsúlyozva: a kilenc emberben az a közös, hogy mindannyian büszkék voltak magyarságukra és mindannyian egy korosztályba tartoztak, ugyanazt a kiváló budapesti oktatást kapták.

A szerző kiemelte: a kivándorolt magyarok megváltoztatták az Egyesült Államok gondolkodását Magyarországról, egyúttal előre jelezték Amerikának, hogy mi várható Európában a második világháború előtt.

Habár sikeresek voltak, a kilenc kivándorolt soha nem találta meg az igazi boldogságot, mindannyian pesszimisták voltak - mondta.

Kérdésre válaszolva Kati Marton kitért arra: marketing okokból változtatták meg az angol címet a magyar kiadásban, az eredeti cím The Great Escape: Nine Jews Who Fled Hitler and Changed the World (A nagy menekülés: kilenc zsidó, aki megmenekült Hitler elől és megváltoztatta a világot) volt.
A kötet kilenc szereplője egyébként nem volt vallásos, elsősorban magyarságukat hangoztatták - tette hozzá az újságíró, aki a kötetben szereplő tudósok, művészek közül csak Teller Edével találkozott személyesen.

A könyv 2006 októberében jelent meg az Egyesült Államokban. A kötet magyar nyelven a Corvina könyvkiadó gondozásában lát napvilágot.

Kati Marton Magyarországon született, szüleivel - Marton Endre és Marton Ilona újságíróval - 1957-ben hagyták el az országot. 1980 óta több könyvvel jelentkezett, számos amerikai sajtótermékben publikált, rádióadókon futottak műsorai. Ezekben egyéb témák mellett Amerika és a külföld kapcsolatával foglalkozott, de az 1970-es években tudósításokat és híreket küldött az Egyesült Államokba például Magyarországról is.

Az újságírókat ért bántalmazások ellen fellépő Committee to Protect Journalists egyik vezetője, több nemzetközi emberi jogi szervezet tagja. Férje Richard Holbrooke, az Egyesült Államok volt államtitkár-helyettese.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását