2024. április 19. - Emma

Van Gogh nyomában Debrecenben

Alig több mint egy hónappal az Igazi da Vinci című, nagysikerű kiállítás után újabb nagyszabású tárlatra készülnek Debrecenben: január 15-én nyílik meg A történet folytatódik - kortárs művészek Van Gogh nyomában című kiállítás, amit Magyarországon csak a
2008. január 7. hétfő 14:27 - Hírextra

A galériában hétfőn kezdték meg annak a több mint nyolcvan festménynek, szobornak, fotónak, makettnek a kicsomagolását, amelyet Vincent van Gogh (1853-1890) holland festő ihletésére és emlékére készítettek a felkért neves francia, amerikai, brit, kolumbiai és más nemzetiségű alkotók.
A különleges gyűjteményt a debreceni sajtótájékoztatón is jelenlévő Yolande Clergue, a franciaországi Arles-i Múzeumhoz kapcsolódó Van Gogh Alapítvány elnöke kezdeményezésére több mint két évtizede hozták létre.

"A kaland célja: megőrizni Van Gogh univerzális jellegét" - sommázta az ötlet születését az alapítvány elnöke. Reményét fejezte ki, hogy az Arles városán kívül csak kevés helyen - így Tokióban, Kyotóban, az Amerikai Egyesült Államokban, Cipruson, Tunéziában - bemutatott és most először Magyarországon létható alkotások valamelyik neves magyar művészt is arra ösztökélik, hogy állítson emléket egy alkotással Van Goghnak, s ez az alkotás része lehetne a jövőben az egyébként egyre gyarapodó gyűjteménynek.

Debrecenben egyébként 77 alkotó munkáit mutatják be január 15-e és március 9-e között - tette hozzá Gulyás Gábor, aki a művészek közül név szerint is megemlítette az amerikai Roy Liechtensteint, a pop art legnagyobb hatású képviselőjét, az ugyancsak amerikai Robert Rauschenberget, az akciófestészet és a kollázsművészet kiemelkedő alakját, David Hockneyt, a legismertebb brit pop-művészt, a kolumbiai Fernando Boterót, a társadalomkritikai festészet "apostolát" és Henri Cartier-Bressont, a neves francia fotóművészt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását