2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Láncra verten, vadállatok fenyegetésében

Hetekig tartották láncra verten, gyakran vadállatokkal fenyegetve a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái túszaikat az őserdőben, egyikük, a múlt pénteken kiszabadult Clara Rojas konyhakéssel elvégzett császármetszéssel adott életet ma már m
2008. január 13. vasárnap 21:24 - Hírextra

Rojas asszony - aki fogságba esésekor Ingrid Betancourt kolumbiai elnökjelölt tanácsadója volt, amikor mindketten a FARC fogságába estek - kolumbiai rádióknak hétvégén adott interjújában elmondta: kisfiát 8 hónapos korában szakították el tőle, s csupán két héttel ezelőtt tudta meg, mi történt a gyermekkel, akit annak idején egy bogotai nevelőotthonba adtak. A gyermek apjáról, a FARC egyik harcosáról szűkszavúan annyit mondott, hogy viszonyuk után soha többé nem látta őt. "Szerintem fogalma sincs arról, hogy ő a fiú édesapja. Azt az értesülést kaptam, hogy valószínűleg már meg is halt."

A 44 éves Rojas elmondta, hogy amikor terhes lett, elválasztották a többi túsztól, és egészen terhessége végéig egyedül tartották őt egy sátorban, ahol "megpróbáltam megbékélni a helyzettel, szembe nézni a gyermek születésével. Orvost kért a szüléshez, de az nem érkezett meg.
2004 áprilisában egy egész napos vajúdás után a gerillák soraiban lévő felcser közölte vele, hogy császármetszésre lesz szükség a gyermek és saját élete megmentése érdekében. Amikor az altatásból felébredt, az egyik gerilla közölte vele, hogy kisfia született. A fiú keze a szülésnél eltört, majd később egy, a dzsungelben terjedő élősködő támadta meg, és ezért a gyermeket 8 hónapos korában a gerillák elvették tőle, hogy gyógykezelést kapjon.

Múlt év december 31-én tudta meg az asszony, hogy fia egy bogotai nevelőotthonban teljesen más néven él.

A ma 57 éves Consuelo Gonzales, aki a kolumbiai kongresszus képviselője volt fogságba esésekor elmondta, hogy számos túszt nyakán megláncolva tartották a gerillák, így mosakodtak, mosták ruháikat, sőt így kellett aludniuk is.

Rojas és Betancourt megpróbáltak megszökni a gerillák fogságából, ám elfogták őket, és bokájuknál fogva láncra verve fákhoz kötözték ki őket. Az őserdőből vadállatokat - köztük például egy jaguárt, tarantella pókot, hatalmas kígyókat - hoztak a gerillák azért, hogy elrettentsék őket a további szökésektől.

Clara Rojas elmondta, hogy három évvel ezelőtt különválasztották őt Ingrid Betancourttól, és azóta nem látta őt. - "Aggódom egészsége miatt, remélem, ő is hamarosan kiszabadul." Egy novemberben közzé tett videofelvételen Betancourt sovány, elgyötört és sápadt volt. Ez egy drámai változás egy olyan politikuson, aki egykoron kicsattant az egészségtől - jegyezték meg megfigyelők.

A kolumbiai FARC a világ legnagyobb gerillacsoportja 14 ezer harcossal, többségükben parasztokkal, akik az anyagi javak igazságosabb elosztásáért harcolnak. Kábítószer-kereskedésből pénzeli magát, és a kolumbiai kormány szerint mintegy 750 túszt tart fogva - többségében rendőröket és katonákat - vagy váltságdíjért vagy politikai alku kieszközléséért.

Rojas és Gonzalez elengedése több mint öt év fogva tartás után a legjelentősebb túszelengedő akció volt 2001 óta a kolumbiai kormány és a FARC közötti konfliktusban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását