2024. április 16. - Csongor

Van Gogh ismeretlen füzete

Athénban megtalálták Vincent Van Gogh egy eddig ismeretlen vázlatfüzetét. Ha a szakértők megerősítik valódiságát, értéke elérheti a négymillió eurót (több mint egymilliárd forint). A szenzációs felfedezés a szakmai köröket is felizgatta, az év felfedezése
2008. február 2. szombat 13:00 - Hírextra
A 60 lapból álló vázlattömb a festő kevésbé ismert, hollandiai korszakából származik. Doreta Peppa találta meg elhunyt édesapja holmija között. Az apa, aki a második világháború idején ellenállóként vett részt a nácik elleni harcban, egy német katonákat szállító vonat elleni merénylet után találta a földön.

A lánya által bemutatott fotókópiákon a Krumplievők című képen ábrázolt figurákhoz hasonló, jellegzetes holland főkötőket viselő asszonyfejek láthatók. Több vázlat Pére Tanguy-ről, a képkereskedőről rajzolt tanulmánynak tűnik. Az ismert, híres portré 1887-ben készült róla.

Atanasio Celia görög művész, műértő szerint a vázlatokat kétségkívül Van Gogh készítette. Eredetét két rajta lévő pecsét igazolja: az egyik a brüsszeli Királyi Művészeti Akadémiáé, amelyet a festő 1880-ban látogatott, a másik a náci hatóságoké. A végső szót azonban az amszterdami Van Gogh-múzeumnak kell kimondania - írta az El País című spanyol napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását