2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az orális szexbe bele lehet halni

Az orális szex útján terjedő humán papillómavírus (HPV) okozta szájrák esetei aggasztóan elszaporodtak az utóbbi harminc évben az Egyesült Államokban - mutatták ki amerikai kutatók.
2008. február 29. péntek 07:09 - Hírextra
A HPV az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzés, amely nőknél méhnyakrákot okoz, s a szintén általa okozott nyelv-, száj- és torokrák eseteinek száma harminc százalékkal nőtt 1973 és 2004 között - írták a Johns Hopkins Egyetem munkatársai a Journal of Clinical Oncology szakfolyóiratban.

A kutatók 46 ezer esetet elemeztek az amerikai Országos Rákkutató Intézet (NCI) adatai alapján, és elsőként vizsgálták a szájrák és a szexuális aktivitás közti összefüggést - olvasható a New Scientist brit tudományos magazin honlapján.

Az esetek számának növekedése a fehér fiataloknál a legnagyobb, ami arra enged következtetni, hogy ez a csoport hajlamosabb az orális szexre, mint húsz évvel ezelőtt - vélik a kutatók.
A szakemberek következtetése, hogy fiúknak is be kellene adni a HPV elleni vakcinát, hogy ők is védve legyenek a rák ellen.

Az egyik amerikai kampánycsoport, az Oral Cancer Foundation (Szájrák Elleni Alapítvány) arra szólította fel az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatóságot (FDA), hogy mihamarabb hagyja jóvá a fiúk beoltását a HPV elleni vakcinával, hogy megfékezze a vírus legagresszívebb törzsének terjedését, és megóvja a fiatalokat a szájráktól.

Ám egy efféle oltási program meglehetősen drága lenne, és a hatóságok több bizonyítékot várnak arra vonatkozóan, hogy a tömeges oltás valóban jelentősen csökkentené a szájrákos esetek számát a férfiaknál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását