2024. április 25. - Márk

Globalizált a török

Az ország 19 megyei múzeumi szervezetének egyesített anyagából, a "századelő" szecesszióját bemutató kiállítás nyílt pénteken Egerben, a Dobó István Vármúzeumban. Megjegyezte: a globalizmus akkor egy birodalmon belül létezett, illetve kiegyezésnek hívták
2008. március 14. péntek 15:03 - Hírextra

Talán a hasonló történelmi helyzet okán, de reneszánszát éli Magyarországon a korábbi századfordulóra jellemző szecesszió, amely inkább volt mozgalom, mint egységes stílusirányzat - hangsúlyozta a tárlat megnyitóján Kostyál László, a kollekciót összeállító muzeológus.

Megjegyezte: a globalizmus akkor egy birodalmon belül létezett, illetve kiegyezésnek hívták a kor rendszerváltását, ami látványos eredményekkel járt a gazdaság területén is. Nem utolsó sorban megjelent a kiüresedő tárgykultúrát eredményező gyáripari tömegtermelés; ebben a helyzetben indult el végletekbe csapó mozgalomként a szecesszió, amelyre egyidejűleg volt jellemző a túláradó életöröm és a lelki kiüresedés, a dekadencia képzőművészeti és iparművészeti megjelenítése - jellemezte a korszakot a muzeológus.

Ebből a végletes világlátásból ered a kivonulást jelentő szecesszió elnevezés is. A kor vizuális kultúráját meghatározó művésztársaság ugyanis deklaráltan kivonult a bécsi művészeti akadémia közegéből - mondta Kostyál László.

A tárlat több száz tárgy, a többi között a korra jellemző lakáskultúra, festmények és használati eszközök segítségével vezeti be a látogatókat a századelő világába, de látható egy komplett szecessziós bérházkapu is a május 25-ig nyitva tartó tárlaton.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását