2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Előkészületek Attila fapalotájának felépítésére

Megkezdődtek az előkészületek Attila hun király feltehetően Tápiószentmártonban valaha állt fapalotája újbóli felépítésére, a három milliárd forintos beruházás tényleges munkái 2009-ben indulnak.
2008. március 17. hétfő 15:31 - Hírextra

A terveket finanszírozó Attila Alapítvány kurátora, Kocsi János hétfőn az MTI-nek elmondta: a leírások szerint a 400-453-ig élt hun király egy ideig a mai Pest megyei Tápiószentmárton területén fából és kőből épült palotában trónolt. Ez a történelmi előzmény adta az ötletet az ősi építmény képzeletbeli másának valóra váltásához.

Haide Tibor építész tervei bizonyultak a legjobbnak, aki egy hathektáros területen, 3600 négyzetméteren kívánja felépíteni a főként fából álló palotát négy, egyenként 25 méter magas toronnyal - utalt rá a kurátor. A megvalósításhoz szükséges pénz nagyobb része hazai és külföldi befektetők jóvoltából már összegyűlt, s most EU-s forrásokra is pályázik majd az alapítvány. Mostanra az építési engedély is megérkezett.

Az előkészületi munkálatok közé tartozik, hogy már a helyszínre szállították azoknak a kockaköveknek egy részét, amelyek nemrég még Budapest utcáit borították, itt pedig a királyi udvar látogatói lépkednek majd rajtuk. Különféle bontásokból 200 ezer régi téglát is vásároltak, ezek adják majd az udvar alatt kialakítandó hatalmas pince falait. Egymillió ilyen téglát gyűjtenek össze.

Az Attila-vár várhatóan 2010-re készül majd el, s igazi idegenforgalmi attrakcióvá válhat. Az elképzelés szerint szállodák, korabeli falu, Árpád-kori templom épülhet még mellé. A vonzerőhöz tartozik a közvetlen közelben fekvő Attila domb, amely állítólag mozgásszervi betegségek gyógyítására fejt ki titokzatos hatást a föld mágneses hatásának eredményeként, s máris évi 100 ezer turista fordul itt meg.

Attila várának mása - számítások szerint - évi egymillió turistát vonz majd erre a vidékre, ami meghozhatja a régiónak a fellendülését - hívta fel rá a figyelmet Kocsi János.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását