2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megnyílt a Magyar Kóruskastély

Megnyílt a Magyar Kóruskastély pénteken Pomázon, a Teleki-Wattay műemlék épületegyüttesben működő intézmény célja a hazai zeneművészeti élet élénkítése - közölte a Pest megyei város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.
2008. április 11. péntek 15:27 - Hírextra
Vicsi László elmondta, hogy az 1700-as években épült, állami tulajdonú kastély sokáig árvaházként, majd gyermekintézményként működött, s néhány éve került a település önkormányzatának használatába.

Európai uniós forrásokból és az önkormányzat 200 millió forintos támogatásából, összesen 600 millió forintból felújították az épületet, amelyben egy különleges zenei kulturális központot hoztak létre. A polgármesteri hivatal a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségével (KÓTA) megalakította a Pomázi Zenekastély Kht.-t, amely a Magyar Kóruskastélyt működteti - tette hozzá a polgármester.

A barokk és klasszicista jegyeket hordozó, 2 hektáros parkban lévő kastély ad otthont az Europa Cantat, a fiatalok kórusait tömörítő európai szövetség regionális irodájának, amely a hazai mellett 17 további ország zenei tevékenységét segíti. Az épületben 60 ágyas hotel, hangversenyterem, valamint a műhelymunkát, gyakorlást lehetővé tevő több kisebb helyiség áll az itt megszálló kórusok és a zenebarátok rendelkezésére.

Különféle zenei kurzusoknak, zenével kapcsolatos tanfolyamoknak is helyet ad az intézmény. Emellett képzőművészeti, irodalmi programokat is szerveznek. A kastélyban hamarosan étterem, kerthelység nyílik, ezek a város idegenforgalmának fellendítéséhez is hozzájárulhatnak - hívta fel a figyelmet Vicsi László.

A Magyar Kóruskastélyban szombaton regionális kórustalálkozót rendeznek, majd este tartják a hivatalos nyitó ünnepséget, amelyen a fővárosi Monteverdi Kórus lép fel Kollár Éva vezényletével, majd a Szabó Soma vezette nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes ad műsort. Az intézményben az érdeklődők kastélytörténeti kiállítást is megtekinthetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását