2024. március 29. - Auguszta

Előadóművészeti törvény májusban

Legkésőbb májusra a parlament elé kerülhet az előadóművészeti törvény tervezete - jelentette ki Schiffer János (MSZP), az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának tagja a színházi, zene- és táncművészeti szakma képviselőivel folytatott szerdai egyezt
2008. április 16. szerda 15:06 - Hírextra
A honatya emlékeztetett: 2006-ban színházi törvény néven kezdték kidolgozni a jogszabályt, abba azonban időközben bevonták a zenei és táncművészeti élet szabályozását is.

Schiffer János hangsúlyozta: fontos, hogy az egyeztetések utolsó fázisa gyorsan végbemenjen, "nehogy ebben a mostani, nem teljesen kiegyensúlyozott helyzetben ez a törvény elsikkadjon". Hozzátette, ha a szakmai érdekképviseletek áldásukat adják a tervezetre, véleménye szerint azt a parlament is gyorsan elfogadja majd azt.

A szerdai megbeszélésen képviseltette magát többek között a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Zenei Tanács, a Szimfonikus Zenekarok Szövetsége és a Magyar Táncművészek Szövetsége is.
"A zenei és táncművészeti élet képviselői egészében elfogadhatónak nyilvánították a készülő törvényt, csakúgy, mint a színházi érdekképviseletek. Ez utóbbiak azonban néhány szakmai kérdésben további egyeztetéseket tartanak szükségesnek: vita alakult ki bizonyos munkajogi és szakszervezeti kérdésekben, illetve arról, hogy ezeket szerencsés-e az előadóművészeti törvény keretében rendezni" - tájékoztatott Schiffer János.

A képviselő elmondta, a szakmai érdekképviseletek még meg szeretnék vitatni a jogszabály által az állami támogatás igénybevételének feltételéül előírt kötelező előadásszámokat is.
A honatya végül kijelentette: az egyeztetés során a szakma egyértelmű támogatását érzékelte, így reményei szerint a hazai kulturális élet megújulását hozó törvény tervezete legkésőbb májusra az Országgyűlés elé kerülhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását