2024. március 29. - Auguszta

600. előadás

Hatszázadik alkalommal kerül színre Raymond Queneau Stílusgyakorlat című, Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor játszotta abszurdja csütörtök este a budapesti Komédium Színházban - tájékoztatta az MTI-t Naszály György, a teátrum sajtófőnöke.
2008. április 23. szerda 13:09 - Hírextra
A francia szerző eredetileg nem színpadra írt művében egy férfi a buszon szóváltásba keveredik, majd később, a pályaudvar előtt találkozik barátjával, aki megjegyzi, hogy túl hosszú a kalapján a paszomány. A kötet ezt a történetet variálja 99 különböző stílusban, melyből a Komédium színpadán 33 jelenetet láthat a közönség.
Mint Bán János, a Stílusgyakorlatot 26 éve játszó színésztrió tagja az MTI-nek elmondta, az előadás ötlete Párizsban született, mikor a darab rendezője, Salamon Suba László megnézte Queneau művének színházi adaptációját.
"1982 februárjában mutattuk be a darabot a színművészeti főiskolán, Suba rendezői vizsgájaként. A következő évadra a Katona József Színház befogadta az előadást, a premier 1982. október 23-án, este fél 11-kor volt" - emlékezett az előadás születésére a színész.
Mint megjegyezte, azóta felnőtt egy-két generáció, és gyakran előfordul, hogy a Queneau abszurdját újra megnéző szülők hozzák magukkal gyerekeiket, akik ugyanúgy élvezik a darabot.
A Stílusgyakorlat hét évig maradt a Katona József Színház műsorán, ezalatt több mint 200 előadást ért meg, majd hét év szünet után, 1994 óta a Komédium Színházban láthatja a közönség.
"Valamelyest szomorú is, hogy a darab ennyi idő után sem vesztette az aktualitását, naprakészségét, és ahogy a diktatúrában az volt, úgy most is időszerű" - tekintett vissza Bán János.
Hozzátette azonban, a Stílusgyakorlatot ma is ugyanolyan jó érzés játszani: "viszonylag ritkán, egy hónapban csak 3-4 alkalommal adjuk elő a darabot, így nem áll fenn a veszély, hogy megszokásból játsszunk. Másrészt az előadás erősen épít a nézői jelenlétre és a színészi improvizációra, így minden alkalommal más és más".
A műsorfüzetben a darab címe után mindig szerepel egy szám, amely azt jelzi, hányadik százas szériánál jár az előadás. A cím tehát nemsokára ez lesz: Stílusgyakorlat a 601-től.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását