2024. április 25. - Márk

A barokktól a kortárs zenéig

A barokktól a kortárs zenéig kínál fesztiválokat, koncertsorozatokat a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. nyáron és a következő évadban. Idén is tart nemzetközi karmesterkurzust Jurij Szimonov, lesz Bartók-szeminárium és fesztivál, valamint régiz
2008. április 29. kedd 16:23 - Hírextra

A Filharmónia Budapest keddi fővárosi sajtótájékoztatóján a fesztiválokhoz, köztük a Soproni Régizenei Napokhoz, a Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztiválhoz, valamint a nemzetközi zenei versenyekhez külön támogatást ígért a kulturális tárcától Nagyné Varga Melinda, a művészeti főosztály vezetője.

A minisztérium elismeri, hogy a kht. az ifjú közönség és a kortárs művek bemutatása terén valóban közszolgálatot teljesít. Tavaly 140 ezer jegyvásárlójából például 100 ezer volt diák, egyetemista - hangsúlyozta Nagyné Varga Melinda.

Július 2. és 13. között tizedszer tart mesterkurzust a nemzetközi rangú dirigens, Jurij Szimonov. A karmester 1994 óta nagy érdeklődés mellett vezet Budapesten karmesteri továbbképzést, amelyben közreműködik az általa alapított Liszt-Wagner Zenekar.

Az orosz dirigens a sajtótájékoztatón a kelet-európai új kulturális szokásokat is bírálta, úgy vélte: a pénznek ma túl nagy a hatalma. De elismerte: jó eredmény, hogy mesterkurzusaira mintegy 30 országból 96 növendék jött el Budapestre, köztük 20 magyar muzsikus, akik közül - Héja Domokostól Hamar Zsoltig - többen is nemzetközi karriert futnak be.

A mesterkurzus nyilvános koncerttel zárul, amelyet Vácrátóton, a botanikus kert színpadán rendeznek. A 20 aktív résztvevő idén a világ 12 országából érkezik, néhányan rendszeresen visszatérő növendékek.

A Szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amelyet idén július 7. és 18. között rendeznek meg, nemzetközi szinten egyike a legmagasabb művészi rangon számon tartott sorozatoknak - mondta Igric György, a Filharmónia Budapest igazgatója, megjegyezve, hogy a fesztivál a második aranykorát éli.

A több évtizedes nyugati orientáció után ebben az évben a keleti kultúrák felé fordulnak, és kínai, japán, indonéz valamint Fülöp-szigeti együttesek vendégszereplésével hozzák közelebb Európához a távol-keleti zenéket.

Bartók Béla életműve természetesen ezúttal is hangsúlyosan jelenik meg a programokban, a francia nemzeti ünnepre időzítve pedig frankofon est keretében emlékeznek meg a 100 évvel ezelőtt született Olivier Messiaenról.

A mesterkurzusokon Pauk György, Peskó Zoltán, Rohmann Imre, Michael Collins, Klenyán Csaba, Johannes Schöllhorn, Csapó Gyula, Csengery Adrienne és Eckhardt Gábor tanít.

A Filharmónia Budapest az ősszel kezdődő új évadban is több korosztálynak kínál változatosan összeállított programot. A Mesélő muzsika, A zene titkai és A muzsika világa című összeállításokban megemlékeznek a Reneszánsz Évről és a Ha:ndel-évfordulóról is - mutatott rá Igric György.
Kiemelte, hogy minden évben szerkesztenek egy olyan bérletsorozatot, amely a legigényesebb koncertlátogatóknak szól. A Filharmónia Bérlet következő sorozatát német zenekar, a Württembergische Philharmonie nyitja. A fiatal hegedűművésznő, Isabelle Faust a ritkán hallható Schumann-hegedűversenyt játssza. Az estet Bartók halálának évfordulóján tartják, így a Concerto is megszólal.

A mintegy hétszáz éves New College Choir Oxford fiúkórusának vendégszereplése önmagában is esemény, de az előadandó monumentális Monteverdi-oratórium, a Vespro sem gyakran hangzik el - jegyezte meg a Filharmónia Budapest igazgatója.

Hozzátette: Paul Badura-Skoda, a világhírű zongoraművész neve nemcsak a bécsi klasszikus repertoárral forrott össze, de a Prágai Kamarazenekarral is, akikkel számos nagysikerű lemezt készítettek együtt, többek között a bérletben szereplő két Mozart-zongoraversenyt is.

A sorozat negyedik koncertje is egy ritkán hallható oratorikus mű, G. F. Ha:ndel: Brockes Passiója, amelyet a Ha:ndel-jubileum évében, a nagyhéten tűznek műsorra, az Akademie für Alte Musik Berlin és a Collegium Vocale Gent előadásában, Marcus Creed vezényletével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását