2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyors kihalás fenyegeti az orangutánokat

Három éven belül kihalás fenyegeti a világ legnépesebb vadon élő orangutánpopulációját, az indonéziai Borneó szigetén élő emberszabásúakat a gyorsan bővülő olajpálma-ültetvények miatt - közölte egy állatvédő szervezet.
2008. május 8. csütörtök 13:33 - Hírextra
A Központ az Orangutánok Védelmére nevű szervezet jelentése szerint 20 ezer veszélyeztetett orangután él Közép-Borneó trópusi erdeiben, míg 2004-ben a számuk még 31.300 volt.
Ha a kormány nem védi meg az élővilágot a kereskedelmi célú felhasználásától, az illegális fakitermeléstől és a vadorzóktól, az orangutánok 2011-ig kihallhatnak - mondta Hardi Baktiantoro, a szervezet vezetője.

Hardi Baktiantoro szerint 2004 óta több mint ötezer orangután pusztul el évente, főként az élőhelyek beszűkülése miatt. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az indonéz hatóságok az egyesült államokbeli Rhode Island területénél nagyobb, 455 ezer hektár védett területet terveznek megnyitni az olajpálma-ültetvényesek előtt - tette hozzá.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök a tavaly Balin tartott klímakonferencián nagyszabású kezdeményezést jelentett be az orangutánok védelmére, de úgy tűnik, ez a program nem kapott elegendő politikai támogatást.

Toni Suhartono, az erdészeti minisztérium vezető vadvédelmi illetékese szerint a kormány környezetvédelmi programjainak megvalósítását akadályozza a pénz, illetve a szükséges ismeretek hiánya.

Nagyon alacsony szintű a tudatosság a veszélyeztetett fajok megőrzése területén. Nem könnyű erre a célra költségvetést javasolni - mondta Suhartono.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását