2024. április 18. - Andrea, Ilma

Impotencia elleni szerek segítik az iromsorvadásban szenvedőket

Az impotencia elleni szerek védhetik az izomsorvadás egyik gyakori formájában szenvedők szívét, állapították meg egérkísérletekben kanadai kutatók. Az úgynevezett Duchenne-féle izomsorvadás állati változatát idézték elő a kísérleti egereknél montreali kut
2008. május 13. kedd 17:55 - Hírextra
A tanulmányt az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának (NAS) közleményei közt jelentette meg Christine Des Rosiers és csoportja. A kutatásvezető elmondta, hogy korai lenne izomsorvadásos embereknek adagolni a szert, de a jövőben lehetséges, hogy felhasználják a szívproblémák megelőzésére vagy elodázására a Duchenne-kóros gyermekeknél.

A Duchenne-féle izomdisztrófia gyógyíthatatlan, progresszív örökletes betegség, amely elsőként a láb és a csípő izomzatát, később az egész test izomszövetét érinti. Az egyik leggyakrabban előforduló izomsorvadás, amely szinte kizárólag fiúkban fordul elő - nagyjából 3.000 gyerekből egyet. Egyetlen gén mutációja okozza, amely az X kromoszómához kötött, ezért tünetmentes, hordozó anyák fiai örökölhetik. A Duchenne-kóros fiúkban csaknem teljesen hiányzik egy izomfehérje, a disztrofin, mely fontos szerepet játszik az izomsejtek szerkezetének fenntartásában. 12 éves korára a legtöbb ilyen beteg tolókocsiba kényszerül, a betegségben szenvedők általában 30 éves koruk körül életüket vesztik.

A szívproblémák már 10 éves kor körül megjelenhetnek, és igen gyorsan súlyosbodnak, húsz éves korra a legtöbb izomdisztrófiást érintik már. Gyakran ezek a szívproblémák okozzák a páciensek halálát. Ezért nagy jelentőségű a kanadai kutatók megállapítása, hogy a szildenafil és a hozzá hasonló hatóanyagok támogatják az izomsorvadásban szenvedők szívműködését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását