2024. április 29. - Péter

Kétségek a "technikai szüzesség" körül

Egy, az amerikai tizenévesek szexuális szokásait vizsgáló felmérés elvetette a feltételezést, hogy sokan inkább az orális érintkezést választják, mint a közösülést, hogy "technikailag" szüzek maradjanak - közölték a téma kutatói.
2008. május 21. szerda 19:01 - Hírextra
A tanulmány, mely a Journal of Adolescent Health szakfolyóiratban jelent meg, egy 2002-ben végzett kormányzati felmérésen alapul, melyben 2271 tizenöt és tizenkilenc év közötti fiút és lányt kérdeztek ki.

A tizenévesek 55 százaléka válaszolta, hogy alkalmazza az orális érintkezést, de ez jóval gyakoribb volt azok körében, akik a hüvelyi érintkezést is gyakorolták.

A válaszadók körülbelül ugyanabban az időben kezdték a hüvelyi és az orális szexet, az első közösülés után hat hónappal 82 százalékuk az orális szexet is alkalmazta.

Laura Lindberg, a New York-i Guttmacher Intézet munkatársa szerint ez eloszlatja azt a közkeletű vélekedést, hogy az amerikai fiatalok a szexuális élet olyan formáit választják, elsősorban az orális szexet, melyek mellett "technikailag" még szűznek vallhatják magukat. A tizenévesek mintegy tizede állította, hogy anális érintkezést alkalmaz, ők sokkal kisebb arányban éltek egyúttal a hüvelyi érintkezés lehetőségével is.

A Guttmacher Intézet a szexualitás és a szaporodás egészségügyi kérdéseit tanulmányozza.
"A fehér, magasabb társadalmi státusú tizenévesek nagyobb valószínűséggel éltek meg valaha orális vagy anális szexet, mint többi társuk" - írják a tanulmány szerzői.

Lindberg úgy véli, az eredmények jelzik, hogy a Bush-kormány arra irányuló törekvése, miszerint az iskolákban a házasságig tartó szexuális absztinenciát oktató programokat vezessenek be, "nem adja meg a tiniknek a készséget és információt, hogyan legyen biztonságos nemi életük".

Az Egyesült Államok Betegség Megelőzési és Ellenőrzési Központja (CDC) márciusban adta ki statisztikáját, amely szerint négyből egy amerikai tizenéves lánynak legalább egy szexuális úton terjedő fertőzése volt. Szintén a CDC közölte decemberben, hogy 1991 óta először a 2006-os évben emelkedett a tizenévesen szülő lányok száma.

Lindberg hozzátette, hogy a mostani adatoknak egészségügyi következményei vannak, mert bár a nem kívánt terhesség elkerülhető az orális és anális érintkezéssel, a szex ezen formái nagyobb kockázatot jelentenek a nemi úton átadható fertőzések szempontjából.

"A tanácsadásnak és oktatásnak számításba kellene vennie a szexuális úton átadható fertőzéseket is, és foglalkozni minden olyan viselkedésformával, amelyet alkalmaznak a tizenévesek, beleértve az orális és az anális szexet is" - mondta Lindberg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását