2024. március 29. - Auguszta

A Zenekadémia kórusát tapsolta Moszkva

Óriási sikerrel lépett fel a Zenekadémia kórusa Moszkvában Erdei Péter vezényletével és a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium zenekarával vasárnap este. A műsoron Kodály Zoltán Missa Brevis, Miserere, Mátrai képek című művei és Psalmus Hungaricusa szerep
2008. május 26. hétfő 11:18 - Hírextra
A közönség a téli hidegben is gyorsan felmelegedett, s már a koncert első része is nagy sikert aratott, de a Psalmust bravókiáltásokkal és szűnni nem akaró tapssal fogadták, s amikor Erdei Péter karnagy egyenként felállította a moszkvai zenekar szólistáit is, a lelkesedés a tetőfokra hágott.

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora, aki elkísérte Moszkvába a kórust, az MTI-nek elmondta: korábban feltételezték, hogy ez lesz a Psalmus Hungaricus moszkvai ősbemutatója, de Kodály 1947-ben járt Moszkvában, s ezt a művet vezényelte. Ami a Missa Brevist illeti, nem tudni, előadták-e már Moszkvában. Hozzátette: a koncert még a tavalyi Kodály-évhez kapcsolódik, amennyiben tavaly alakult ki kifejezetten jó kapcsolata Tigran Alihanovval, a moszkvai konzervatórium rektorával, s akkor beszélték ezt meg.

Elmondta, hogy felelevenítették a két zenei egyetem korábbi bensőséges kapcsolatát, amelynek mélyebb, történelmi-zenetörténeti gyökerei is vannak. Ezúttal hároméves együttműködési tervben állapodtak meg, amelynek lényege, hogy minden esztendőben lesz egy nagyobb közös projekt, s emellett cseréket, mesterkurzusokat szerveznek a hallgatóknak és oktatóknak.

Jövőre a moszkvai konzervatórium zenekara Banda Ádámmal, a moszkvai Jampolszkij verseny 2006-os II. helyezettjével Bartók hegedűversenyét és orosz zenét ad majd elő, 2010-ben, az Erkel évben Erkel Ferenc és Glinka műveiből rendeznek koncertet, 2011-ben, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Liszt művei és orosz zene szerepel majd egy hangversenyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását