2024. április 25. - Márk

Baktériumok okozhatják a bölcsőhalált?

A csecsemők hirtelen halála - a "bölcsőhalál" - az egyéves kor alattiak egyik vezető haláloka. Brit kutatók a Lancet című orvosi szaklapban közölt kutatási eredménye szerint baktériumok is állhatnak e halálesetek hátterében.
2008. május 30. péntek 20:23 - Hírextra

A vizsgált közel egy évtized alatt a londoni Great Ormond Street gyerekkórházban váratlanul, megmagyarázatlan módon elhunyt csecsemők több mint felének szervezetében olyan, potenciálisan veszélyes baktériumokat találtak, mint a Staphylococcus aureus és az E. coli.

A kutatók 470, 1996 és 2005 között hirtelen és váratlanul elhunyt csecsemő boncolásakor vett mintát elemeztek tanulmányukhoz. 365 halálra nem találtak magyarázatot, ezekből az esetekből 181 csecsemőben találták meg a veszélyes baktériumok valamelyikét, többnyire a tüdejükben vagy a lépükben.

A baktériumfertőzésre már korábban is gyanakodtak az orvosok mint a bölcsőhalál lehetséges okára. A kutatók azonban a mostani eredményeket is csak adaléknak tekintik az okok feltárásában. Óvnak attól, hogy a bölcsőhalálban elvesztett gyerekek szervezetében megtalált baktériumokról szóló jelentést bárki úgy értékelje, mindenképpen ezek a kórokozók a felelősek a halálesetekért.

A baktériumok nagyobb számban való jelenléte utalhat arra, hogy túl meleg, vagy szellőzetlen volt a szoba, esetleg véletlen egybeesésről is lehet szó.

Születéskor az újszülött megkapja anyja antitestjeinek egy részét, amelyek megvédik a fertőzésektől. 8-10 hetes korukra azonban az anyai antitestek csaknem teljesen eltűnnek a babákból, ezáltal esendőbbek lesznek a baktériumokkal szemben is.

A szakemberek szerint a bölcsőhalál megelőzése érdekében a csecsemőket a hátukon ajánlott fektetni, valamint nem javasolják a túl meleg takarókat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását