2024. május 7. - Gizella

Úton a vágta

Díszfelvonulással és történelmi lovas gálával hivatalosan is elkezdődött a Nemzeti Vágta a Hősök terén, szombaton.
2008. május 31. szombat 19:09 - Hírextra
Az országimázs fesztivál főeseménye a vasárnapi lovasverseny, amelyre 96 település nevezett. A versenyzők a szombati megnyitón már díszes ruhájukban vonultak fel a Hősök terén létrehozott ovális lóversenypályán.

Az egybegyűlteket Székely Tibor, a Vágta főkapitánya, a Magyar Huszár és Katonai Szövetség ügyvezető elnöke köszöntötte. Az esemény ünnepélyességét növelte, hogy megszólaltatták a jászberényi Jász Múzeum gazdagon faragott elefántcsontkürtjét, amelyhez a Lehel-monda fűződik.
A települések versenyzőinek felvonulása mellett látványos bemutatók is kezdődtek: egyebek mellett a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének, valamint lovas íjászoknak a bemutatója, reneszánsz hagyományőrző lovasok felvonulása, huszár csatajelenetek és kaszkadőr lovasok lélegzetelállító mutatványai.

Bár a megnyitó délután kezdődött, az érdeklődők már délelőtt tíz órától nézelődhettek az Andrássy úti Vágta korzón, ahol az eseményen résztvevő városok és falvak mutatkoztak be a standokon. Az érdeklődők láthattak kézműves vásárt, népzenei előadást, egyéb folklórprogramokat, és kóstolhattak tájjellegű ételeket, italokat. A nap eseményei között további bemutatók, koncertek szerepelnek.

Az esemény középpontjában a történelmi hangulatú lóverseny áll, amely vasárnap délelőtt tíz órakor kezdődik. A Hősök terén felépített speciális pályán vágtázók győztese 30 millió forintot nyer nevezőjének és ötmillió forintot az általa képviselt önkormányzatnak.

Délután kezdődnek a középdöntők az oda bejutott tizenhat lovassal. A döntő este hat órakor lesz, de ezt még megelőzi egy jótékonysági sztárfutam, amelynek résztvevői egy-egy jó ügyért, valamely alapítvány fontos céljaiért vágtáznak majd. A futamban Stohl András, Sasvári Sándor, Hajdu Steve, Hajas László és Pintér Tibor versenyez. Mindeközben vasárnap is látogatható lesz a Vágta Korzó, valamint a Műcsarnok környéke is, ahol többek között állatsimogatóval, lovagoltatással és patkolóbemutatóval várják az érdeklődőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását