2024. április 20. - Tivadar

Nem felel meg az előírásoknak

Nem felel meg a törvényi előírásoknak az Egészségügyi Minisztérium égisze alatt működő Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) jelenlegi összetétele - jelentette ki Kaáli Géza szülész-nőgyógyász professzor, a meddőségi centrum alapítója.
2008. június 1. vasárnap 16:30 - Hírextra

A professzor szerint a szakmát mellőzték vagy eltávolították a jelenlegi HRB-ből. A bizottság elnöke - bár orvos - nem rendelkezik szülész nőgyógyász szakképesítéssel, alelnöke - bár nőgyógyász a szentesi közkórházban - nem végez lombikbébi kezeléseket.

"A tagok között találunk azonban papot, statisztikust, állatorvost, védőnőt, genetikust, stb. A 20 tagúvá duzzadt HRB-ben napjainkra egyetlen olyan nőgyógyász maradt, aki gyakorlatban is végez lombikbébi kezeléseket" - fogalmaz a professzor, hozzátéve, hogy a meddő betegeket gyógyító specialisták 97 százalékát kizárták a bizottságból.

"A szakmai hozzá nem értés mellett a HRB hozzáállása is kedvezőtlenül befolyásolja a lombikbébi kezelések európai színvonalon tartását" - írja közleményében Kaáli Géza.
Utalt arra: azt a tájékoztatást kapták, hogy a HRB álláspontja szerint az embriók örökletes betegségekre való szűrését az országban törvényesen kizárólag egy lombikbébi centrum végezheti. A közlemény szerint ez "azért döbbentett meg bennünket, mert az eljárást a jogszabályok lehetővé teszik minden rászoruló beteg számára, és a módszer szerves része a Egészségügyi Minisztérium által kiadott és kötelező szakmai protokollnak is".

Az embriók genetikai szűrése mellett, új fagyasztási technikák jelentek meg, világszerte terjed a petesejtek fagyasztva tárolása, amelyek magyarországi alkalmazását a HRB nem teszi lehetővé. Ha a lombikbébi kezelést nyújtó intézetek továbbra sem kapnak lehetőséget az új és eredményesebb módszerek bevezetésére, a betegellátás színvonala veszélybe kerül - áll a közleményben.
Kaáli Géza úgy véli, első lépésként talán a - törvénysértő módon működő - Humán Reprodukciós Bizottság feloszlatásával, jogszerű újjászervezésével és eddigi állásfoglalásaik, döntéseik és határozataik érvénytelenítésével kellene kezdeni.

A modern orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő területe az asszisztált reprodukció. Az új gyógymódok és laboratóriumi eljárások bevezetése nélkül a magyar lombikbébi programok képtelenek lépést tartani a nemzetközi fejlődéssel. Az új módszerek bevezetését az Egészségügyi Minisztérium égisze alatt működő Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) engedélyezi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását