2024. április 19. - Emma

Világszerte sikeresek ifjaink

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két végzős növendékének, Takács Zsuzsának és Fülei Balázsnak a koncertje zárja hétfőn este Sencsenben a kínai magyar kulturális évad eseményeit - jelentette be Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium sza
2008. június 2. hétfő 22:16 - Hírextra
A szakállamtitkár hangsúlyozta: egy ilyen eseménysorozat mérlege akkor mondható egyértelműen pozitívnak, ha a visszahívások megindulnak.

Mint mondta, a Zeneakadémia számára teljes a siker, mert a sanghaji konzervatóriummal, Kína legrégebbi ilyen intézményével már létrejött a hosszú távú kapcsolat, a hongkongi művészeti egyetem vezetői pedig novemberben érkeznek Budapestre, hogy megállapodjanak az együttműködésről a magyar intézménnyel.

Július 17-18-án Pekingben, a Musicathlon című koncertsorozat keretében egy nemrégiben felújított, ezer személyes hangversenyteremben mutatkozhat be a Zeneakadémia. A fesztiválon összesen 10 kiváló nemzetközi akadémia növendékei szerepelnek, a többi között a New York-i Juilliard School, a londoni Royal Academy of Music, a helsinki Sibelius Akadémia és a salzburgi Mozarteum hallgatói.

Magyar színekben Tömösközi László (ütős), Farkas Gábor (zongora), valamint Lajkó István (zongora) és Várdai István (cselló) ad koncertet. Július 17-én este a növendékek közös hangversenyén többek között Liszt-, Bartók-, Kodály- és Dohnányi-művek hangzanak el.

Jövőre Japánban mutatkozik be a magyar kultúra - mondta el Bogyay Katalin, hozzátéve, hogy már megegyezett Batta András rektorral: fontos program lesz a Zeneakadémia zenekarának fellépése a távol-keleti szigetországban.

Májusban Moszkvában aratott sikert az intézmény 80 tagú kórusa - hangzott el a sajtótájékoztatón. Erdei Péter vezényletével és a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium zenekarával közösen adták elő Kodály Zoltán Missa Brevis, Miserere, Mátrai képek című művét, valamint a Psalmus Hungaricust, amelyet 1947 óta nem játszottak az orosz fővárosban.

A koncert gondolata még tavaly, a Kodály-év kapcsán fogalmazódott meg, majd idén februárban Tigran Alihanov, a moszkvai konzervatórium rektora és Batta András - felelevenítve a két zeneművészeti egyetem korábbi, mélyen gyökerező kapcsolatát - együttműködési szándéknyilatkozatot kötött.

Mint azt Batta András elmondta, a hároméves terv szerint minden évben lesz egy nagyobb közös projekt: 2009-ben a moszkvai konzervatórium zenekara a többszörös versenygyőztes Banda Ádámmal adja elő Bartók hegedűversenyét. 2010-ben Erkel-év lesz, a nemzeti romantika jegyében Erkel Ferenc és Glinka műveiből rendeznek koncertet. 2011-ben közös hangversennyel ünneplik meg Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Emellett folyamatosan szerveznek mesterkurzusokat, kamarakoncerteket, illetve tanárok cseréjére is sor kerül.

A nemzetközi projektek sorában a következő Olaszországba viszi a Zeneakadémia hallgatóit: június 4-én és 5-én Rómában, a Sapienzia Egyetemen és a Római Magyar Akadémián játszanak. A historikus koncert műsorát Domokos Zsuzsa, a Zeneakadémia Liszt Múzeumának igazgatóhelyettese állította össze Liszt Ferenc és magyar kortársai, tanítványai műveiből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását