2024. április 19. - Emma

Folytatódik a M.E.G.A. Trade-ügy

Két évig taró vizsgálat után vádemelést javasol a rendőrség a M.E.G.A. Trade cégcsoport vezetői ellen. A rendőrség azért indított eljárást a cégvezetők ellen mert rossz minőségű termékeket hoztak forgalomba úgy, hogy a termék szavatossági idejét átcímkézt
2008. június 4. szerda 16:14 - Hírextra
A M.E.G.A. Mega Trade cégcsoport tulajdonosa és ügyvezető igazgatója ellen javasol vádemelést a rendőrség. Az eljárás rossz minőségű termék forgalomba hozatalának megalapozott gyanúja miatt indult még 2006 decemberében.

A cégcsoport ellen azt követően indult rendőrségi eljárás, hogy a Pest megyei élelmiszerellenőrzési állomás ellenőrzést tartott a cég egyik törökbálinti raktárában. Ennek során érték tetten a cég alkalmazottait, akik acetonnal lemosták a szavatossági idő lejártát tartalmazó cédulát, majd helyette egy újat ragasztottak.

A Nemzeti nyomozó Iroda Vagyonvédelmi Alosztályának vezetője, Egri Gábor elmondta: 657 tanút hallgattak meg az eljárás során. A cég vezetői egyébként osztrák és orosz állampolgárságúak. Egri elmondta: "A nyomozás során nem merült fel olyan adat illetve bizonyíték, amely arra utalt volna, hogy a cégcsoport által forgalmazott vagy arra szánt átcímkézett termékek az emberi egészségre ártalmasak lettek volna. Akkor nyilván egy másik buncselekményrol beszélnénk ez az ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés buntette, de erre vonatkozóan bizonyíték nem merült fel..."

A botrány kirobbanása után több élelmiszerboltból lekerültek a lejárt szavatosságú termékek - mondta a fővárosi és pest megyei főállatorvos. Hajós Ádám hozzátette : a cég nem először kerül a hatóságok látókörébe. Korábban a fővárosban egy hűtőházban foglaltak le fagyaszott hús- és zöldégféléket. Később pedig Heves megyében semmisítettek meg 80 tonna kétes eredetű terméket. "Több mint 41 tonna és több mint 194 ezer darab átcímkézett élelmiszernél akadályoztuk meg ezzel a hatósági ellenőrzéssel, hogy forgalomba kerülhessenek."

Újságírói kérdésre a vagyonvédelmi alosztály vezetője elmondta : a cég dogozói ellen azért nem indult eljárás mert nem sikerült bizonyítani a felelősségüket. Egri Gábor beszámolt arról is, hogy a cég vezetői az eljárás során nem voltak őrizetben mert együttmuködtek a hatóságokkal. Rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt egyébként maximum 3 év börtönbüntetés szabható ki. A nyomozás során gazdasági és vagyon elleni bűncselekmények gyanúja is felmerült, de ezt még vizsgálják a rendőrök.

Vallomást tett, de nem ismerte el felelősségét az a két cégvezető, akiket a rendőrség azzal gyanúsít, hogy több tonnányi lejárt szavatosságú élelmiszer átcímkézésére utasították cégeik beosztottait - értesült a HavariaPress. A nagyszabású élelmiszer-hamisítási ügyben másfél év után a napokban zárta le a nyomozást vádemelési javaslattal a rendőrség a M.E.G.A.-Trade cégcsoport két vezetője ellen.

A nyomozás adatai szerint az orosz-osztrák állampolgárságú tulajdonos és a magyar állampolgárságú ügyvezető utasítására, s az ő irányításuk mellett kamionszámra címkéztek át különféle élelmiszereket a cégcsoport dolgozói, hogy meghamisítsák az azokon feltüntetett szavatossági időt. Az ügyben még 2006. decemberében indított nyomozást a Budaörsi Rendőrkapitányság, a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás feljelentése nyomán, miután egy, 2006. december 1-jén, Törökbálinton tartott razzia során élelmiszereket átcímkéző alkalmazottakat értek tetten.

A tettenérésen túlmenően a szakhatóság más olyan bizonyítékokat is talált a Pest megyei településen működő raktárban, amelyek az ott tárolt termékek szavatossági jelölésének jogellenes meghosszabbítására utaltak. A hamisítással érintett élelmiszer-termékek nagy mennyisége miatt néhány hét után a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi munkatársai vették át a további nyomozást. A feljelentést követően a rendőrség 500 tételnyi - mintegy 17 tonna össztömegű -, már forgalomba hozott, vagy e célból beraktározott terméket vizsgáltatott meg, ebből közül 77 tétel - mintegy 5 tonna - esetében vált megalapozottá a gyanú, hogy azok már lejárt szavatosságúak, és a szavatossági idejüket jogellenesen meghosszabbították.

A kiterjedt nyomozás során számos helyszíni szemlét tartottak a nyomozók a törökbálinti telephelyen, az érintettek lakó- és telephelyein, illetve jó néhány kiskereskedelmi forgalmat bonyolító áruházban. A rendőrségi eljárás 41 tonna lejárt szavatosságú termék kereskedelmi forgalomba kerülését akadályozta meg. A hatósági emberek összesen 65 tanút hallgattak ki, és jelentős mennyiségben foglaltak le különféle bizonyítékokat is. Arra vonatkozóan viszont nem merült fel adat, vagy bizonyíték a nyomozás során, hogy a cégcsoport által átcímkézve forgalomba hozott termékek az emberi egészségre ártalmasak lettek volna.

Ettől függetlenül a Nemzeti Nyomozó Iroda rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntett gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként a cégcsoport két vezetőjét, majd az eljárás végén vádemelési javaslattal küldte meg az ügy iratait az illetékes ügyészségre. A széles körű nyomozás során egyébként az érintett gazdasági társaságok pénzügyi folyamatait is ellenőrizték, így további bűncselekményekre utaló körülmények is napvilágra kerültek. Az eddigi adatok szerint százmillió forintot meghaladó értékű, vagyon elleni bűncselekmények gyanúja merült fel a kérdéses cégeknél, ennek vizsgálata jelenleg is folyamatban van.
Forrás: Havaripress/inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását