2024. április 16. - Csongor

75 éves az amerikai komikus

Június 11-én lesz hetvenöt éves Gene Wilder amerikai komikus. Jerome Silberman néven született Milwaukee-ban. Színi pályája a világot jelentő deszkákon kezdődött, első nagy lehetősége egy kis szerep volt egy off-Broadway produkcióban.
2008. június 9. hétfő 11:12 - Hírextra
Ezután már főszerepek következtek, a Száll a kakukk fészkére című darabban Kirk Douglas társaságában állt a színpadon. Életét az a darab változtatta meg mindörökre, amelyben Anne Bancroft volt partnere. A színésznő akkoriban Mel Brooks rendezővel járt, akivel Wilder jó barátságba került, s tagja lett Brooks részvénytársaságának is.

Brooks kapcsolatai révén kapta első filmszerepét is, a Bonnie és Clyde című krimiben alakított a bűnöző páros által elrabolt temetkezési vállalkozót. A rendezővel forgatott első közös filmje, A producer 1967-ben hatalmas siker lett, Wildert Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában. Gyáva nagydumást játszott a Kezdjétek a forradalmat nélkülemben (1970), cukorkagyárost a Charlie és a csokoládégyárban (1971), egy fiatal bárányba beleszerelmesedett orvost a Minden, amit tudni akartál a szexről (1972) című Woody Allen-filmben.

Az 1974-ben készült Az ifjú Frankenstein meghozta neki a következő Oscar-jelölést, igaz nem a színészi munkáért, hanem a legjobb adaptált forgatókönyvért járót, amit egyébként Brooksszal együtt írtak meg. A Sherlock Holmes öccsének kalandjait (1975) nemcsak rendezőként jegyezte, hanem a forgatókönyvet is ő írta, sőt a főszerepet is magára osztotta.

A fekete színésszel, Richard Pryorral a filmtörténet legendás párosát alkották, mint Stan és Pan vagy Bud Spencer és Terence Hill. 1976-ban álltak először együtt a kamerák elé a Száguldás gyilkosságokkal című bűnügyi burleszkben, és a hatalmas bevétel a sikeres munkakapcsolat kezdetét jelentette. Együttműködésüknek olyan rekeszizmot igénybevevő vígjátékokat köszönhetünk, mint a Dutyi dili (1980), a Vaklárma (1989), a Folt a zsákját (1991). Wilder és Pryor duója annak ellenére lett népszerű, hogy az összhangot csak a közös munka során találták meg, a magánéletben viszonyuk inkább hűvösnek volt nevezhető.

A színésznél 1999-ben a nyirokrendszert megtámadó betegséget diagnosztizáltak, évekig tartó betegeskedés és többszöri kemoterápiás kezelés után jelenleg jól érzi magát. Negyedik feleségével visszavonultan él connecticuti birtokán és visszaemlékezésein dolgozik. Első memoárkötete Csókolj meg, mint egy idegen címmel 2005-ben jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását