2024. április 25. - Márk

Demszky szeretné a melegeket

Demszky Gábor főpolgármester és a Magyar Helsinki Bizottság egyaránt tiltakozik amiatt, hogy Budapest rendőrfőkapitánya nem engedélyezte a július 5-ére tervezett melegfelvonulást.
2008. június 12. csütörtök 17:57 - Hírextra
A főpolgármester az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: a melegfelvonulás azon alkalmak egyike, amikor több ezer ember nyilvánosan kifejezheti meggyőződését.
Úgy fogalmazott: ehhez minden, a demokratikus alapjogokat tiszteletben tartó embernek csatlakoznia kell, különösen most, "amikor Magyarországon és Budapesten egyre gyakoribbak a kisebbségek ellen uszító, gyűlöletkeltő (...) utcai megmozdulások".

Demszky Gábor azt írta: szándékában áll személyesen is részt venni az eseményen, hogy nyomatékot adjon meggyőződésének. "Bízom benne, hogy a rendőrség végül hozzájárul majd a felvonulás megtartásához" - tette hozzá.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint nem jogszerű és alkotmányos aggályokat is felvet a budapesti rendőrfőkapitány nyilatkozata, amely szerint közlekedési okokra hivatkozva tiltották meg a meleg büszkeség napjára tervezett felvonulást.

A szervezet közleményében az olvasható, hogy a rendőrségnek csak akkor áll jogában megtiltani tüntetést, felvonulást, ha az a népképviseleti szervek vagy bíróságok működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. Álláspontjuk szerint azonban egyik eset sem áll fenn a melegek felvonulásával kapcsolatban. Súlyosan aggályosnak tartják, hogy a rendőrség a közlekedési szempontokat helyezi előtérbe egy alkotmányos alapjog érvényesítésével szemben.

A Magyar Helsinki Bizottság felhívta a szervezők figyelmét arra, hogy három napon belül bírósághoz fordulhatnak, és felajánlotta számukra segítségét egy esetleges jogorvoslati eljárásban.

A rendezvényt szervező civil szervezetek szerda éjszaka tájékoztatták az MTI-t arról, hogy a budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta a július 5-ére tervezett melegfelvonulást.

Bodnár Zsolt, a rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese azonban csütörtökön azt mondta: lát esélyt arra, hogy mégis megrendezheti a Meleg Méltóság Menetét a Szivárvány Misszió Alapítvány. Megjegyezte: úgy tűnik, mindkét félben van kompromisszumkészség ahhoz, hogy meg lehessen tartani a rendezvényt. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a vonulás miatt csak részlegesen zárják le az Andrássy utat, a keresztutcákat pedig csak nagyon rövid időre.

A problémát az jelenti, hogy ha az eredeti bejelentést elfogadja a rendőrség, akkor az észak-déli főközlekedési utakat kettévágták volna a felvonulás idejére. Az egyeztetések csütörtökön folytatódnak - mondta Bodnár Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását