2024. április 25. - Márk

Ötven éve vár az egri vár

Több mint 20 millió hazai és külföldi látogató kereste fel az elmúlt fél évszázadban az egri Dobó István Vármúzeumot - közölte az intézmény igazgatója csütörtökön Egerben.
2008. június 12. csütörtök 12:34 - Hírextra
Vagyis évente mintegy 400 ezren kíváncsiak a vármúzeum kiállításaira. Ez azt jelenti, hogy a műemlék az ország leglátogatottabb vidéki kiállítóhelye, ugyanakkor 1998 és 2000 között országosan is a legnépszerűbb volt, megelőzve a fővárosi múzeumokat - hangoztatta Petercsák Tivadar a vármúzeum fennállásának 50. évfordulója alkalmából megrendezett konferencián.
Mindennek köszönhetően az egri vár működési költségeinek 60 százalékát saját forrásokból képes fedezni - tette hozzá a muzeológus.

Az igazgató elmondta: az egri vár múzeummá alakítása azt követően vált lehetségessé, hogy 1957-ben a honvédség elhagyta az addig katonai bázisként működő épületegyüttest.
Mindennek nyomán 1958-ban először a Képtár nyílt meg az egri várban, majd egy néprajzi, illetve egy természettudományi kiállítás. Ezzel párhuzamosan pedig megkezdődtek a régészeti feltárások a várban, illetve a műemlékegyüttes rekonstrukciója.

Ugyanakkor az igazi vonzerőt a helyreállított Gótikus-palotában 1965-ben megnyílt első vártörténeti kiállítás jelentette. Ezt 1980-ban és 2001-ben újították meg. Utóbbi már interaktív, látványelemekkel tarkított tárlat, amelynek keretében felelevenítik az 1552-es várostromnak Gárdonyi Géza regényében is megörökített eseményeit.

Petercsák Tivadar jelenetősnek nevezte még a Hősök termének megnyitását, ahol a látogatók Dobó István dobóruszkai síremlékének reprodukciója előtt róhatják le kegyeletüket a várvédők előtt.

Ugyancsak fontos eseménynek nevezte az intézmény életében az Egri Vitézkő Oskola elnevezésű haditorna egyesület megalakítását, illetve az idén immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő Végvári Vigasságok című rendezvénysorozatot, ami évről évre tízezreket vonz az egri várba.
Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében az Európai Unió segítségével a tervek szerint kibővül a Gótikus-palota, ez lehetővé teszi a kiállítóterek jelentős megnövelését. Rekonstruálják a Szép-bástyát is, illetve látogathatóvá teszik az Egri Püspökség középkori Dézsma-pincéjét.

Az évforduló alkalmából a konferenciát követően megnyílt az 50 év műtárgygyarapodását bemutató kiállítás, ami november végéig látható a Gótikus-palotában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását