2024. április 25. - Márk

Jobb esély a túlélésre

A szívgyógyászok által kidolgozott újraélesztési technika többszörösére növeli a túlélés esélyét. A reményteli hírt tartalmazó előadás az Amerikai Sürgősségi Betegellátás kongresszusán hangzott el.
2008. június 14. szombat 18:32 - Hírextra

A hirtelen szívhalál az élet befejezésének leggyakoribb, drámai oka. Bárhol bekövetkezhet: lakásban, utcán vagy akár a focipályán. Az utolsó évtizedekben jelentősen megváltoztak azok a módszerek, amelyekkel a váratlanul összeeső személyt a közelben lévő, segítőkész embertársak újraéleszthetik és életben tarthatják, amíg a szakértő segítség megérkezik.

Brent Myers vezetésével az Egyesült Államok Észak-Karolina államában dolgozó, sürgősségi betegellátással foglalkozó orvoscsapat tagjai egy kongresszuson tartott referátum formájában áttekintették legújabb eredményeiket.

Annak az élete, aki hirtelen összeesik, elsősorban a környezetében tartózkodók kezében van. Ha az eszméletét hirtelen halál miatt elvesztő személyt késedelem nélkül elkezdik újraéleszteni - ez a legújabb ajánlás szerint csak a mellkas ritmusos, percenként átlag százszor történő összenyomását jelenti - a túlélés esélye megduplázódik.

Az kutatók zerint az elmúlt években a szakellátás is igen jelentősen javult. Mióta az Amerikai Szív Szövetség újraélesztésre vonatkozó szabályait betartják, a vizsgált területen élő, csaknem egymillió állampolgár túlélési esélye négyszeresére emelkedett.

"Az új módszerre történő áttérés egyszerű volt, pénzbe nem került és csodálatosan hatékony" - mondta Myers. A hirtelen halált szenvedett embereknek a korábbi újraélesztési elvek alapján nem csak a mellkasát kellett ritmusosan nyomni, hanem szükségesnek gondolták a lélegeztetést is.
Ezt a korábbi nézetet teljes mértékben megváltoztatták. A mai amerikai újraélesztési elvek szerint lélegeztetés - "az élet csókja" - csak olyan, speciális helyzetekben szükséges, ha például valakit azért kell újraéleszteni, mert vízbe fulladt. A mostani szabály az, hogy a mindenki által végezhető és végezendő mentés során, a mellkas alsó részének percenként százszor végzett, erélyes benyomásával pótoljuk a szívműködést.

A mentőszolgálat azonnali értesítése után a szívmasszázst azok megérkezéséig kell folytatni. Az Egyesült Államokban a közterületeken is sokfelé van kihelyezett defibrillátor, amely félautomata, ezért bárki használni tudja, mert a készülék segíti az elsősegélynyújtót.

Ilyen szerkezetek Magyarországon is mind több épületben, bankokban, bevásárlóközpontban megtalálhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását