2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Súlyosbodó aszályra számítanak

Az ausztrál kormány az évtizede tartó aszály súlyosbodására számít, amely elsősorban az ország fő mezőgazdasági területeit sújtja. A válságos helyzetben sem a esővíz gyűjtése, sem a kormány új vízügyi tervei nem kecsegtetnek túl sok reménnyel - fogalmazta
2008. július 10. csütörtök 15:48 - Hírextra
A Délkelet-Ausztráliát átszelő Murray-Darling folyó medencéjének síksága, ahonnan az ország gyümölcs-, zöldség- és gabonatermésének 40 százaléka származik, gazdasági és ökológiai válsághelyzetbe jutott a már csaknem tíz éve tartósan az átlag alatt hulló csapadékmennyiség miatt.

A térséget megfigyelő bizottság jelentésében leírta, hogy csalatkozniuk kellett a téli hónapoktól várt csapadéknövekedésben: "sajnos a szárazság rosszabbra fordult" - fogalmazott csütörtökön a testület vezetője.

Kevin Rudd miniszterelnök is aggódva figyeli, hogy vajon lesz-e elég idő arra, hogy kormányának a medence környezeti kárainak elhárítására kidolgozott új vízügyi terve meghozza gyümölcseit.
Egy szakértői kormányjelentés szerint 2100-ra a medence öntözést kívánó mezőgazdasági termékei szinte teljesen kipusztulnak a szárazság miatt.

A farmerek egy része tönkrement, és a helyi mezőgazdaság pezsgésére épült városok között is vannak olyanok, amelyek már csak vegetálnak.

A csütörtöki jelentés adatai arról árulkodtak, hogy a Murray-Darling vidékén júniusban megdőlt a csapadékhiány-rekord: az átlagosnak csupán a 16 százaléka hullott, ami a 117 éve jegyzett mérések szerint az eddigi legalacsonyabb érték.

Az idei ősz (márciustól-májusig) csapadékmennyisége is csak kicsivel haladta meg az előző év negatív rekordját, amikor az átlagnak csupán a 25 százaléka esett. Éves szinten sem várható az átlag elérése.

Ehhez az előrejelzéshez az ausztrál meteorológiai hivatal is csatlakozott, és illetékese egyenesen úgy fogalmazott, hogy "a medence idei őszi időjárását csak abszolút sokkolóként lehet jellemezni".

A szakember szerint a következő három hónapban az átlagot meghaladó meleg várható, így az esővizet vagy beissza a kiszáradt föld vagy elpárolog, de nem fog eljutni a folyóba.

A kormány a múlt héten fogadta el azt a 3,7 milliárd ausztrál dolláros (522 milliárd forint) tervet, amelynek értelmében a folyó vízhozamának megőrzésére csökkentik az öntözéssel kapcsolatos vízveszteséget, ami a csövek szivárgásából és a nyitott csatornák párolgásából adódik.

Egyúttal több vizet engednek a folyó olyan szárazságtól sújtott alsó szakaszaira, ahol a tavak már elsavasodtak, és veszélybe került az élővilág.

A tudósok figyelmeztettek, hogy az említett folyószakaszok egyedülálló ökológiája visszafordíthatatlanul károsodik, ha októberig nem kapnak megfelelő mennyiségű vizet - a kormányfő azonban kénytelen volt elismerni, hogy kétséges, sikerül-e a tervet addig végrehajtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását