2024. március 29. - Auguszta

Palóc Búcsú

A Szent Anna-napi Palóc Búcsút, a palóc régió legnagyobb közösségi rendezvényét vasárnap rendezik meg a Nógrád megyei Balassagyarmaton.
2008. július 22. kedd 12:46 - Hírextra
Az egész napos búcsú kezdetén újraszentelik a reastaurált Szent Anna oltárképet a Római Katolikus Főplébániatemplomban, majd hagyományosan 10 órakor indul a népviseletes processziós menet a Palóc liget múzeumkertjébe, ahol közös imát tartanak a Mária kápolnánál és a feszületnél - tájékoztatta Majdán Béla, a rendezvény egyik szervezője kedden a távirati irodát.

A szabadtéri színpad ad helyet Szent Anna palóc miséjének, a szertartást Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és Stella Leontin kanonok, főplébános, főesperes végzi.
A misét követően ezúttal is megválasztják Palócország szépeit, a viseletes szépségversenyt leány, menyecske, családi és csoportos kategóriákban szervezik.

A délutáni programokon ízelítőt kapnak a résztvevők a palócok népéletéből, világi szépségeiből. Lesz népzene, néptánc és népmese, fellép a nagy hagyományokkal rendelkező Balassagyarmati Cigányzenekar.

A Palóc ligetben kialakított Mesterek utcájában mutatják be a palóc térség népi kultúráját, kézműves hagyományait, a kézművesek között ott lesznek a korongozók, fazekasok, kosárfonók, csipkeverők, tojáspatkolók, viseletkészítők és fafaragók.

Megkóstolhatják a búcsúra érkezők a palóc ízeket is, így a herencsényi túróslepényt és lekváros buktát, vagy a különféle ízesítésű juh-, kecske- és tehénsajtokat.

Megrendezik az I. Ipoly-menti szlovák-magyar borbemutatót és borkóstolót is.
A palócok vallási kultúrájában Szent Anna, Szűz Mária édesanyja a magtalanok, az áldott állapotban lévők, és a női betegségben szenvedők pártfogója.

Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.

A Palóc Búcsút közösen szervezik Balassagyarmat és környéke római katolikus egyházközségei, a város önkormányzata, a Balassagyarmati Kistérség Többcélú Társulása és az Ipoly Eurorégió.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását