2024. április 20. - Tivadar

A művészet felértékeli az embert

Tárlatvezetéssel egybekötött beszélgetésre invitálta kedden az érdeklődőket Kovács Gábor, a KOGART alapítója magángyűjteményének szegedi kiállítóhelyén a REÖK-ben.
2008. augusztus 19. kedd 21:35 - Hírextra
Az üzletember az eseményt megelőzően az MTI-nek a kezdetekről beszélt. Arról, hogy jött létre a páratlan XIX.- XX. századi gyűjtemény, melyből ekkora kiállítást még nem szerveztek, mint amekkorát Szegeden láthatnak az érdeklődők szeptember 19-ig.

Kovács Gábor elmondta: a művészet iránti rajongás, ahogy nőtt, úgy ivódott belé, és teljesen természetes volt számára, hisz kakasszéki otthonukat a vásárhelyi festőművészek alkotásai díszítették. Mikor azonban felnőttként már neki is lehetősége volt, hogy képeket vásároljon saját ízlése szerint, a XIX. századi magyar festők alkotásaival vette körül magát.

Miután gyűjteménye egyre bővebb lett, és nem illettek bele a kortárs alkotók munkái, ezen értékek felkutatására hozta létre a Kovács Gábor Művészeti Alapítványt (KOGART), amely már a XXI. századi élő művészek értékes alkotásainak felkutatásával foglalkozik. Ezzel egy időben útnak indultak az országban a gyűjtemény különböző darabjai, hogy bárki láthassa azokat - mondta el az üzletember.

A művészet felértékeli az embert - vallja, és hozzátette: azt, hogy mely alkotás képvisel örök értéket, a jövő tudja majd megmutatni, mindenesetre ő és munkatársai azon dolgoznak, hogy ezeket az értékeket megtalálják és bemutassák az országnak.

Kovács Gábor szerint ugyanis ezek a munkák megérintik a lelket, és lehetőséget adnak a gondolkodásra, az elmélkedésre, ami a mai rohanó világ feldolgozásához elengedhetetlen.

A Válogatás a magyar festészet remekeiből című kiállítás, július 24-én nyílt a szegedi REÖK-ben. Az ország legnagyobb magángyűjteményéből nyolcvan magyar művész több mint száz képe ilyen válogatásban most látható először.

A kiállításon olyan jelentős alkotók munkáit láthatja a közönség, mint Bogdány Jakab, Mányoki Ádám, Barabás Miklós, idősebb Markó Károly, Munkácsy Mihály, Paál László, Mednyánszky László, Mészöly Géza, Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Csók István, Iványi-Grünwald Béla, Fényes Adolf, Perlmutter Izsák, Tihanyi Lajos, Márffy Ödön, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar, Kádár Béla és Vaszary János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását