2024. április 19. - Emma

Kályháért kapott Kohán-kép

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjteményébe került egy értékes Kohán György-festmény, melyet a korábbi tulajdonos cserépkályha-készítésért kapott fizetségként egykoron - tájékoztatta az MTI-t pénteken a múzeum sajtószóvivője.
2008. augusztus 22. péntek 19:30 - Hírextra

Medgyesi Konstantin elmondta: a Virágcsendélet szivárvánnyal című alkotás a szakemberek szerint az ötvenes-hatvanas években készülhetett. A vásárhelyi múzeumnak az értékes képet egy idős asszony adta el, akinek cserépkályha-készítő férje egyik munkáját a Kohán-festménnyel fizették ki.
A család büszke volt a szerzeményre, lakásdíszként a szobájuk falán helyezték el. A "cserépkályhaüzlet" legalább négy évtizeddel ezelőtt köttetett. Az idős tulajdonosnő most döntött úgy, hogy az a leghelyesebb, ha közgyűjteménybe kerül a hosszú éveken át családi körben őrzött darab - tette hozzá a szóvivő.


Az 1966-ban 56 évesen elhunyt Kohán György ifjú mesterként járt tanulmányúton Párizsban és Milánóban is, majd 1936-ban a "Paraszt Párizsban", Hódmezővásárhelyen telepedett le. 1959-ben elnyerte a Vásárhelyi Őszi Tárlat Tornyai-plakettjét, halála előtt nem sokkal Munkácsy-, illetve Kossuth-díjat is kapott. A művészettörténészek szerint Kohán a XX. század magyar festészetének egyedi utat járó, rendhagyó tehetsége volt. Művei szociális elhivatottságúak, stílusa az alföldi realizmushoz köthető.


A vásárhelyi Tornyai-múzeumban több mint tíz Kohán-festményt őriznek. Nagy Imre művészettörténész, a múzeum vezetője az MTI-nek elmondta: a most a közgyűjtemény birtokába került festményt az teszi egyedivé, hogy a művész először krétával előrajzolta, majd akvarell technikával vitte fel a színeket. A mű egy vásárhelyi kerámiába helyezett virágcsokrot ábrázol, mögötte pedig vízparti táj látható.


A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója egyébként 2010-re, Kohán György születésének századik évfordulójára egy nagyszabású Kohán-életműtárlatot tervez. A nagyközönség e kiállításon láthatja majd először a "Virágcsendélet szivárvánnyal" című festményt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását