2024. május 18. - Erik, Alexandra

Almássy: saját lakásomat vizsgáltattam át

Almássy Kornél pénteken újságíróknak azt mondta, hogy egyszer valóban találkozott az adatgyűjtési ügyben érintett UD Zrt. vezetőjével, de nem Dávid Ibolya kapcsán, hanem éppen azért, mert saját lakását akarta átvizsgáltatni velük.
2008. szeptember 12. péntek 17:21 - Hírextra
"Nem tagadom, hogy július hónapban találkoztam Horváth Józseffel, akinek arra adtam megbízást, hogy nézze át az én lakásomat, mert a családomat érték furcsa megkeresések, és azt gondoltam, jó lenne tudni, biztonságban lakhatok-e, nem hallgatnak-e le" - mondta egy kérdésre Almássy Kornél, az MDF alelnöke, egyben elnökjelöltje.

A politikus szerint csak egyszer találkozott az UD Zrt. vezetőjével, és Dávid Ibolyáról nem beszéltek, csak a saját személyes védelméről. Szintén kérdésre elmondta: a cég végül nem talált semmit a lakásában, és ugyan még nem fizetett a szolgáltatásért, de számlával fogja tudni igazolni a megbízást. Mint mondta, ezt a céget egy barátja ajánlotta, és ugyan mást is keresett, de ez volt a leggyorsabb.

Almássy Kornél az egész ügyet pártja elnökválasztási kampányának eldurvult folyamatának tartja és továbbra sem akar visszalépni elnöki ambícióitól. Ezek alaptalan vádak, amelyek megerősítenek abban, hogy érdemes volt elindulni az MDF elnöki tisztéért - fogalmazott a politikus, aki nyilatkozata előtt az MDF és frakciója több tagjával, köztük Hock Zoltán elnökhelyettessel, Herényi Károly frakcióvezetővel és Csáky András képviselővel folytatott informális megbeszélésen vett részt. Almássy nem sokkal azután jött ki az újságírókhoz, hogy Dávid Ibolya is megérkezett a megbeszélésre.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke előzőleg pénteken kijelentette: a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától soron kívüli vizsgálatot kér, mert egy, a birtokába került hanganyag szerint Almássy Kornél, a párt alelnöke, egyben elnökjelöltje érintett lehet egy, a Dávid Ibolya személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

Az MDF elnöke a leiratot idézve közölte: egy vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne"; Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón azt mondta, utóbbi Almássy Kornél.

Kérdésre válaszolva Almássy Kornél azt mondta, a megbeszélésen nem vetődött fel a frakcióból való kizárása, de szerinte erre nem is lenne indok. Hozzátette: a beszélgetés során nem mondták el neki, hogy a Dávid Ibolya által bemutatott anyagban kik lehetnek a monogrammal jelzett emberek.

Szerinte nagyon furcsa, hogy az MDF szombati országos választmányi ülése előtt egy nappal kerül ki egy ilyen hangfelvétel, amelyről nem is tudja, hogyan jöhetett létre. Mint mondta, azt a kérdést is felteszi majd Dávid Ibolyának, milyen összefüggés van pénteki sajtótájékoztatója, és a csütörtöki nemzetbiztonsági akció között, mert furcsállja, hogy egyik napról a másikra ilyen vélt vagy valós hangfelvételekkel álltak elő.

Szintén kérdésre úgy vélte, nem tudja, ki adhatta ki Dávid Ibolyának a felvételt. Szerinte egy demokratikus országban a titkosszolgálatokért felelős miniszternek nem lehet lehetősége, hogy ilyen anyagokat kiadjon.

Almássy Kornél azt is mondta: gondolkodik, azon, hogy jogi lépéseket tegyen az ügyben, de először szeretne tájékozódni.A CompLex Céghírek szerint az UD. Vagyonvédelmi Zrt. székhelye Budapesten, a XIV. kerületi Ilka utcában van, de telephelye van az I. kerületi Batthyány utcában is.

A cég főtevékenysége a nyomozási biztonsági tevékenység és a személybiztonsági tevékenység, de emellett foglalkoznak villanyszereléssel, üzletviteli tanácsadással, hangfelvétel-készítéssel, épületgépészeti szereléssel, számítógépes programozással, információ-technológiai tanácsadással, vezetési tanácsadással, nyomozással. Emellett foglalkoznak követelésbehajtással és biztonsági rendszerek szolgáltatásával is.

A cég jegyzett tőkéje húszmillió forint. A Zrt.-ben részvényes Tóth János és Horváth József. Cégjegyzésre Tóth János, Horváth József és Varga Tamás jogosult. A felügyelőbizottság tagja Bakondi György, Lakiné Szkiba Judit, Jármer István és Morvai Tamás.

A Céghírek szerint 2006-ban 857 millió forint volt a társaság nettó árbevétele, a társaság mérleg szerinti eredménye 2,2 millió forint volt.Az Index a cég honlapjára hivatkozva - amelyet pénteken délben az MTI már nem tudott elérni - azt írja: az UD. Vagyonvédelmi Zrt. által vezetett cégcsoport 1995-ben kezdte meg üzleti tevékenységét. A jogelődök az első időszakban a legnagyobb hazai, és Magyarországon működő multinacionális cégek vezetői mellett működtek közre személyes biztonsági tanácsadóként, illetve vállalkozásbiztonsági szakértőként. Az Index információi szerint az UD rövidítés valójában az Új Defend nevet takarja, bár több cégnévben Ultima Dataként oldják fel.

Az index szerint maga az UD. Vagyonvédelmi Zrt. 2003. január 1-től irányítja menedzsment cégként leányvállalatai működését. A cégcsoport tagjai 2007-ben az UD Vagyonőr Kft., az UD Logisztika Kft. és a UD Holding Kft. voltak. A cégnek több nemzetközi leányvállalata is van, illetve bejegyzés alatt áll Horvátországban, Szerbiában és Romániában.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-t vezető Horváth József 1989-ben még a III/III-as csoportfőnökség egyik alosztályán dolgozott. Pályáját később a Nemzetbiztonsági Hivatalnál folytatta, a Fidesz-kormány alatt Kövér László titkosszolgálati miniszter nevezte ki az NBH szakmai főigazgató-helyettesévé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen - írta az Index.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását