2024. április 19. - Emma

Szent László titkai

A Szent László-herma titkai című film premierjét tartották a Győri Egyházmegyei Kincstárban kedden a Szakrális Művészetek Hete program keretében.
2008. szeptember 16. kedd 16:28 - Hírextra
A dokumentumfilm a szent király koponyaereklyéjét őrző tartó restaurálási munkáit mutatja be - mondta a vetítés alkalmából a film elkészítéséhez anyagi támogatást nyújtó Sikeres Győrért Társaság Egyesület elnöke az MTI-nek.

Rechnitzer János közölte: a 300 példányban sokszorosított filmet felajánlják az iskoláknak, hogy az oktatásban közkinccsé tehessék. A három órás nyersanyagból húsz perces összefoglalót szerkesztettek, amely a restaurálás legérdekesebb részleteit öleli fel szakavatott kísérő szöveggel.

A hermát így, szétszerelt állapotban még senki sem látta. A restaurálás nagyszerű munkáját Varga
Péter nemzetközileg elismert szakember végezte - mondta az elnök.

A Szent László-herma, az európai gótikus ötvösművészet remeke megújulva, teljes szépségében látható a Győri Bazilika Héderváry kápolnájában - mondta Kiss Tamás, a kincstár igazgatója.

A 600 évvel ezelőtt készült mellszobor alakú ereklyetartónak 400 éve Győr ad otthont. Váradról Náprági Demeter erdélyi püspök hozta magával, amikor 1607-ben győri püspökké nevezték ki.

A Győrött őrzött herma a váradi székesegyház 1406-os leégése után készült a tűzben sértetlen maradt koponyaereklye számára, a 12. századból való ereklyetartó ugyanis a tűzben megsemmisült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását