2024. április 19. - Emma

Évadnyitó az Operaházban

A jövő héten induló 125. operaházi szezont a megújulás évadjaként jellemezte Vass Lajos főigazgató szerdán Budapesten, a Magyar Állami Operaház évadnyitó sajtótájékoztatóján. A szezon első, október 4-i bemutatója, Ránki György Pomádé király új ruhája című
2008. szeptember 17. szerda 14:52 - Hírextra
A jubileumi évad kiváló alkalmat teremt arra, hogy megalapozza az intézmény művészi-szakmai megújulását, és ezzel meghatározza a 2009-ben 125. születésnapját ünneplő operaház jövőbeli működésének irányát és arculatát - hangsúlyozta a főigazgató, aki a szezon programját már teljes egészében a ház tavaly kinevezett új vezetőivel, Fischer Ádám főzeneigazgatóval és Kovalik Balázs művészeti vezetővel állította össze.

Mint mondta, a ház adósságállománya az előző év végén még másfél milliárd forint volt, amit 2008-ban 70 százalékkal csökkentettek. Ezzel folytatódik a gazdasági stabilizáció, amire szükség van, hiszen az állami támogatás nem lesz több, igaz kevesebb sem - jelezte Vass Lajos.
A tizenegy bemutatót kínáló évad szeptember 25-én egy repertoár darabbal, Mozart remekével, a Cosí fan tuttéval indul az intézmény másik játszóhelyén, a Thália Színházban, ahol összesen 41 előadást tartanak. Az Ybl-palota szeptember 26-án Erkel Ferenc Bánk bánjával kezd. Az Andrássy úti épületbe tervezett 240 előadás lebonyolítóságának alapfeltétele volt, hogy az elmúlt tizenöt év legnagyobb műszaki felújítását végezték el a nyáron a Magyar Állami Operaházban.

Vass Lajos elmondta: az Erkel Színházról kidolgozott tanulmányt a jövő héten vitték volna kormányülésre, sajnos azonban erre egy héttel később kerülhet csak sor. Véleménye szerint több funkciójú új játszóhelynek kellene épülnie a Köztársaság téren. Erre azért is szükség van, mert az Ybl-palotának nemcsak a felújítása időszerű, hanem a bővítése is, amire az Andrássy úton egyedül csak lefelé van lehetőség. A főigazgató úgy látja, hogy ideális esetben a 130. évad kezdetére megnyílhatna a felújított és kibővített Ybl-palota.

A 125. évadban kiemelt helyet kapnak az ifjúsági programok és kezdeményezések, amelyek hosszú távú célja a fiatal közönség intenzív bevonása az operaház életébe, a jövő operalátogatóinak tudatos nevelése, felkészítése. Ezért október 4-én - a törzsközönséget megelőzve - a gyerekek foglalhatják el az évad első bemutatóján az operaház nézőterét. Ránki György műve, a Pomádé király új ruhája Toronykőy Attila rendezésben, magyar nyelven szól a legifjabbaknak és szüleiknek, nagyszüleiknek.

Másnap tartják a Fidelio premierjét, amelyen Fischer Ádám főzeneigazgatóként első alkalommal lép az operaház karmesteri dobogójára, Beethoven egyetlen operájának dirigenseként kezdi meg tehát közös munkáját a dalszínház társulatával és zenekarával. Mint azt Fischer Ádám a sajtótájékoztatón elmondta, fontosnak tartotta, hogy a 125. évadot egy olyan premierrel kezdjék, amely az utóbbi évtizedben hiányzott az operaház repertoárjából.

A Fidelio előadásában visszahozzák a Gustav Mahleri hagyományt, így a második felvonás második és harmadik képe között hangzik el a III. Leonóra nyitány. Ezzel a megoldással Beethoven zenéje a felszabadulás és az újrakezdés közösségi élményét adja a hallgatónak - erősítette meg Kovalik Balázs rendező.

A Beethoven-operával kapcsolatban mindjárt egy szereplőváltozást is be kellett jelenteni a szerdai sajtótájékoztatón: a Leonóra szerepére fölkért Evelyn Herlitzius megbetegedett, így most keresik az énekesnőt, aki pótolhatja a Budapesti Wagner-napokon megismert német szopránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását