2024. április 19. - Emma

Felnyitják a tömegsírt

Nem ellenzi Federico García Lorca családja, hogy felnyissák azt a spanyol polgárháborús tömegsírt, ahol feltehetően a spanyol költő és drámaíró nyugszik. A francoisták feketelistáján szereplő Lorcát 1936. augusztus 19-én mindenféle tárgyalás és bírósági í
2008. szeptember 18. csütörtök 17:55 - Hírextra
"Nem fogjuk ellenezni. Bár jobban szeretnénk, ha ez nem történne meg, de tiszteletben tartjuk a többi fél akaratát" - idézte Laura García Lorcát, a költő unokahúgát csütörtökön az El País spanyol napilap.
A tömegsírban nyugvó két másik férfi rokonai a múlt héten azzal a kéréssel fordultak a spanyol legfelső bírósághoz, hogy rendelje el e sír megnyitását. Kérésük egy egyre terebélyesedő mozgalomnak a része, amely azt szorgalmazza, hogy tisztességes temetést biztosítsanak annak a több ezer embernek, akiket Francisco Franco tábornok támogatói gyilkoltak le és temettek tömegsírokba.

A Lorca család hosszú ideig nem akarta bolygatni a dolgot. A vizsgálódások szerint a költőt, aki soha nem titkolta homoszexualitását, egy Dioscoro Galindo Gonzalez nevű tanárral és két szakszervezeti aktivistával együtt lőtték agyon 1936. augusztus 18-án a Granada tartomány déli részén lévő Viznar-szurdok közelében. Feltételezések szerint több ezer embert lőttek agyon és löktek bele a szurdokba. A feltételezett tömegsír térségében a emlékparkot állítottak a polgárháború környékbeli áldozatainak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását