2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Székelyföldi Filharmónia első évada

A Székelyföldi Filharmónia a most kezdődő első évadra tíz szimfonikus és vokál-szimfonikus hangversenyt irányzott elő, emellett több kamarazenei és szólóestet is szerveznek majd udvarhelyi, onnan elszármazott, valamint külföldi előadók részvételével - táj
2008. szeptember 19. péntek 12:38 - Hírextra
A Székelyföldi Filharmóniát április 15-én hozta létre a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. Az intézmény a helyi művészeti szakközépiskola mellett működő Székelyföldi Szimfonikus Zenekarra épül.

"Intézményünk a minél magasabb művészi színvonal elérése érdekében nyitott rendszerben működik, azaz együttműködik más professzionális intézményekkel, mint amilyen a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a szatmári filharmónia, a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar, valamint a kolozsvári és a budapesti Zeneakadémia" - közölte a művészeti vezető.

Terveik szerint havonta legalább egy nagyszabású hangversenyt tartanak, ezeknek sorát színesítik a kamarazenei koncertek. A nagyszabású koncertek többnyire szimfonikus jellegűek lesznek, de októberben például operagálára várják a nagyérdeműt, a karácsonyi és a húsvéti ünnepek táján pedig az alkalomhoz illő vokál-szimfonikus alkotások csendülnek fel.

A filharmóniánál már zajlanak a szeptember 28-ra tervezett évadnyitó koncert próbái; a nyitókoncerten Bach, Haydn és Beethoven művei hangzanak el. Fellép Haáz Bence udvarhelyi származású oboaművész, meghívott karmesterként Victor Dumanescu egyetemi tanár, a kolozsvári Román Opera karmestere szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását